Blog index > CCNA: hoe behaal ik mijn certificering?
avatar

CCNA: hoe behaal ik mijn certificering?

8 juni 2018
door Marjolein Marinissen

CCNA: hoe behaal ik mijn certificering?

** Deze blog is op 8 juni 2018 volledig geüpdatet **

“Ik wil mijn CCNA graag behalen, maar zie op jullie website dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Welke weg kan ik het beste kiezen? En welke trainingen en examens zijn daarvoor nodig?” Het gebeurt regelmatig dat IT-professionals, of hun leidinggevenden, ons deze vraag stellen.

CCNA, officieel CCNA Routing & Switching genoemd, is de basiscertificering van Cisco en dus een populaire. En inderdaad: er zijn meerdere mogelijkheden die leiden tot het behalen van de CCNA-certificering. Begrijpelijk dat dit niet altijd even duidelijk is. Daarom in deze blog een overzicht.

Wat houdt de certificering CCNA precies in?

Pim Leemans, Cisco-docent, verwoordt het als volgt:

“CCNA is de basiscertificering van Cisco. De certificering heeft een goede naam en is daarom veelgevraagd. CCNA is een mijlpaal geworden in de netwerkwereld.

Wat je kunt als je gecertificeerd bent voor CCNA? Heel wat! Je toont aan dat je kennis hebt van verschillende netwerktechnieken. Van technieken als Ethernet, IP networking en subnetting, Network Address Translation, WAN-technologieën en dynamisch routeren met Enterprise Grade Routering-protocollen als OSPF en EIGRP bijvoorbeeld. Maar ook van veelgebruikte technieken als VLAN’s en spanning tree. Veel van die technieken kun je configureren op Cisco-routers en switches. Ook ben je bekend met diverse troubleshooting-scenario’s en het schalen van netwerken.

Voor veel netwerkprofessionals is het behalen van de CCNA-certificering voldoende om hun dagelijkse netwerk- en beheerwerkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Daarnaast zijn de netwerktechnieken die terugkomen in CCNA ook erg handig voor het beheer van operating systems. Met de CCNA-kennis op zak is het bijvoorbeeld veel eenvoudiger om Windows- of Linux-routeringstabellen te interpreteren, te configureren en te troubleshooten.”

Hoe lang is de certificering CCNA geldig?

De CCNA-certificering is 3 jaar geldig. Om gecertificeerd te blijven kun je het CCNA-examen opnieuw afleggen of, wanneer je jezelf verder wilt certificeren, een examen afleggen dat ‘hoger’ ligt dan CCNA. Het behalen van bijvoorbeeld een CCNP-examen levert dus ook een verlenging op van je CCNA-certificering.

CCNA behalen, optie 1: 2 klassikale trainingen + 1 of 2 examens

Wanneer je geen of nog weinig ervaring hebt met (Cisco-)networking en bijvoorbeeld nog nooit achter de prompt van een Cisco IOS-switch of -router hebt gezeten, kun kiezen voor deze optie. Je volgt dan 2 vijfdaagse trainingen en legt óf de afzonderlijke ICND1- en ICND2- examens af óf het CCNA-examen.

Interconnecting Cisco Network Devices Part 1 (ICND1) | 100-105 ICND1
Interconnecting Cisco Network Devices Part 2 (ICND2) | 200-105 ICND2

of

Interconnecting Cisco Network Devices Part 1 (ICND1)
Interconnecting Cisco Network Devices Part 2 (ICND2) | 200-125 CCNA

De 2 trainingen sluiten goed op elkaar aan: de tweede training biedt zowel verdieping als verbreding ten opzichte van de eerste training.

Na het behalen van je examen(s) heb je de CCNA-certificering behaald en mag je jezelf dus CCNA Routing & Switching-gecertificeerd noemen.

Pim vult aan:

“De hoeveelheid stof die behandeld wordt is groot en daarom merk ik dat veel cursisten ervoor kiezen om de afzonderlijke examens af te leggen. De praktijk wijst uit dat zelfs doorgewinterde Cisco-gebruikers regelmatig struikelen over een examen. De aanpak van een Cisco-examen is een vaardigheid op zich. Het kan daarom handig zijn om het ICND1-examen te gebruiken om wat ervaring op te doen met Cisco-examens in het algemeen.”

CCNA behalen, optie 2: blended learning (klassikale training + begeleide zelfstudie) + 1 of 2 examens

Fast Lane biedt de volledig klassikale, vijfdaagse ICND1- en ICND2-trainingen niet aan. Wij geloven dat het leerconcept blended learning efficiënter, effectiever én leuker is. Deelnemers die een blended learning-programma doorlopen, hebben meer kans hun ICND1- en ICND2-examens te behalen dan deelnemers die de traditionele klassikale trainingen, beschreven bij optie 1, volgen.

Een blended learning-programma bestaat uit klassikale trainingsdagen en begeleide zelfstudie. Je zorgt ervoor dat je voorbereid in de klas komt door de theorie voor aanvang van de klassikale trainingsdagen en tussen de trainingsdagen in zelfstandig te bestuderen. Je hebt toegang tot een online leerplatform waarop je contact hebt met de trainer en je medecursisten. Tijdens de klassikale trainingsdagen is er daarom volop ruimte voor praktijkoefeningen, discussies en verdieping.

Een ICND1- of ICND2-training in blended learning is verspreid over enkele weken en bestaat ieder uit 3 klassikale trainingsdagen.

Ook hiervoor geldt: wanneer je geen of nog weinig ervaring hebt met (Cisco-)networking en bijvoorbeeld nog nooit achter de prompt van een Cisco IOS-switch of -router hebt gezeten, dan is dit een goede optie. De 2 trainingen sluiten goed op elkaar aan: de tweede training biedt zowel verdieping als verbreding ten opzichte van de eerste training.

Interconnecting Cisco Network Devices Part 1 (ICND1) | 100-105 ICND1
Interconnecting Cisco Network Devices Part 2 (ICND2) | 200-105 ICND2

of

Interconnecting Cisco Network Devices Part 1 (ICND1)
Interconnecting Cisco Network Devices Part 2 (ICND2) | 200-125 CCNA

CCNA behalen, optie 3: 1 klassikale training + 1 examen

Ben je al veel met (Cisco-)networking in aanraking gekomen, beschik je over algemene netwerkkennis, zoals IP-networking en subnetting, en heb je kennis van algemene tools als SSH en Telnet, dan heb je niet altijd 2 trainingen nodig. Je kunt dan kiezen voor optie 3. Je volgt 1 klassikale of 1 blended learning-training en legt 1 examen af. Hetzelfde geldt voor personen die recent (tot 2 jaar geleden) hun CCENT-certificering hebben behaald.

Interconnecting Cisco Network Devices Part 2 (ICND2) | 200-125 CCNA

Na het behalen van je examen heb je de CCNA-certificering behaald en mag je jezelf dus CCNA Routing & Switching-gecertificeerd noemen.

Vind je het lastig om in te schatten of je voldoende ervaring hebt om aan enkel de ICND2-training deel te nemen? Praat dan eens met een docent. Ik breng je graag met Pim of één van onze andere Cisco-docenten in contact.

CCNA behalen, optie 4: zelfstudie + 1 of 2 examens

Wanneer je voorkeur niet uitgaat naar het volgen van klassikale of blended trainingen, is er de mogelijkheid om je in zelfstudie voor te bereiden op het behalen van de certificering. Tijdens de zelfstudie maak je gebruik van de officiële e-learning van Cisco. De e-learning omvat de cursusstof, diverse tests en labs.

Er is e-learning voor ICND1 en e-learning voor ICND2. Tot beide e-learningmodules heb je 365 dagen toegang.

Interconnecting Cisco Network Devices Part 1 (ICND1) | 100-105 ICND1
Interconnecting Cisco Network Devices Part 2 (ICND2) | 200-105 ICND2

of

Interconnecting Cisco Network Devices Part 1 (ICND1)
Interconnecting Cisco Network Devices Part 2 (ICND2) | 200-125 CCNA

Weet je niet goed of e-learning iets voor jou is? Cisco biedt een demo aan waarin uitgelegd wordt wat de e-learning precies inhoudt. Deze demo is gratis. Je hebt er alleen een CCO-account (een Cisco-account) voor nodig.

Wanneer je gebruik wilt maken van de e-learning van Cisco, dan kun je deze bestellen op Fast Lane LIVE!. Vind je het makkelijker als Fast Lane het voor je regelt? Geen probleem, ook dat is mogelijk.

Na het volgen van de e-learning leg je óf de losse ICND1- en ICND2- examens af óf het CCNA-examen. Na het behalen van je examen(s) heb je de CCNA-certificering behaald en mag je jezelf dus CCNA Routing & Switching-gecertificeerd noemen.

Voor ieder wat wils

Je leest het: met deze 4 opties is er eigenlijk voor ieder wat wils. Kom je er toch nog niet helemaal uit? Laat het me gerust weten. Ik help je graag verder!

Tags: ,

Geef een reactie