Blog index > CCNA: hoe behaal ik mijn certificering?
avatar

CCNA: hoe behaal ik mijn certificering?

4 december 2019
door Roland Stengg

** Deze blog is op 4 december 2019 volledig geüpdatet **

CCNA: hoe behaal ik mijn certificering?“Ik wil mijn CCNA graag behalen, maar zie op jullie website dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Welke weg kan ik het beste kiezen? En welke trainingen en examens zijn daarvoor nodig?” Het gebeurt regelmatig dat IT-professionals, of hun leidinggevenden, ons deze vraag stellen.

CCNA is de basiscertificering van Cisco en dus een populaire. En inderdaad: er zijn meerdere mogelijkheden die leiden tot het behalen van de CCNA-certificering. Dit gaat echter veranderen. En al snel. Op 24 februari 2020 wijzigt Cisco het volledige certificeringsprogramma. Alle huidige CCNA-certificeringen (zoals CCNA Routing & Switching, CCNA Data Center en CCNA Collaboration) vervallen en alleen de CCNA-certificering blijft over.

Wat houdt deze nieuwe CCNA-certificering in en wat moet je doen om de certificering te behalen?

Wat houdt de certificering CCNA precies in?

De nieuwe CCNA-certificering bestaat uit 1 examen en omvat in de breedte de Cisco-technologieën voor routing & switching, wireless, security, data center, service provider en collaboration. Hiermee wordt de inhoud van de CCNA-certificering conceptueler dan hiervoor het geval was. Cisco geeft aan dat ze van een CCNA’er verwachten dat hij of zij de Cisco-producten in de breedte kent. De meer specialistischere kennis komt in de nieuwe CCNP-certificeringen aan bod.

Hoe lang is de certificering CCNA geldig?

De CCNA-certificering is 3 jaar geldig. Hercertificeren is alleen mogelijk als de certificering nog geldig is en kan op de volgende manieren:

  • Behaal het examen 200-301 CCNA of 200-901 DEVASC
  • Behaal een willekeurig core-examen*
  • Behaal een willekeurig concentration-examen*
  • Behaal een willekeurig CCIE lab-examen
  • Behaal 30 Continuing Education Credits

* Meer over het verschil tussen core- en concentration-examens lees je in de blog Nieuwe Cisco-certificeringen: 8 belangrijke wijzigingen op een rij.

CCNA behalen, optie 1: 1 klassikale training + zelfstudie + 1 examen

Implementing and Administering Cisco Solutions (CCNA) + 200-301 CCNA

De 6-daagse training Implementing and Administering Cisco Solutions (CCNA) bereidt voor op het behalen van het CCNA-examen. In aanvulling op de klassikale training biedt Cisco 3 dagen zelfstudie aan in de vorm van onder andere whitepapers en artikelen.

Na het behalen van je examen heb je de CCNA-certificering behaald en mag je jezelf dus CCNA-gecertificeerd noemen.

CCNA behalen, optie 2: zelfstudie + 1 examen

Wanneer je voorkeur niet uitgaat naar het volgen van een klassikale training, is er de mogelijkheid om je in je eigen tempo in zelfstudie voor te bereiden op het behalen van de certificering. Tijdens de zelfstudie maak je gebruik van de officiële e-learning van Cisco. De e-learning omvat de cursusstof, diverse tests en labs.

Implementing and Administering Cisco Solutions (CCNA) e-learning + 200-301 CCNA

Weet je niet goed of e-learning iets voor jou is? Cisco biedt een demo aan waarin uitgelegd wordt wat de e-learning precies inhoudt. Deze demo is gratis. Je hebt er alleen een CCO-account (een Cisco-account) voor nodig.

Wanneer je gebruik wilt maken van de e-learning van Cisco, dan kun je deze bestellen op Fast Lane LIVE!. Vind je het makkelijker als Fast Lane het voor je regelt? Geen probleem, ook dat is mogelijk.

Na het behalen van je examen heb je de CCNA-certificering behaald en mag je jezelf dus CCNA-gecertificeerd noemen.

Meer informatie

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Laat het me gerust weten. Ik help je graag verder!

Tags: ,

Geef een reactie