Recent las ik het Computable-artikel ‘ICT’ers kampen met verouderde kennis‘. “Ruim een kwart van de werknemers in de informatie en communicatie-branche (27 procent) mist nieuwe kennis of vaardigheden die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen uitvoeren. Vooral ict’ers, databank- en netwerkspecialisten geven aan dat het werk zodanig veranderd is dat zij nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebben”, aldus het artikel. “Werknemers die dit aangeven zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-outklachten.”
Dat laatste verbaast me niets.
Wat me wél verbaast, is dat er zo weinig gebruik wordt gemaakt van subsidieprogramma’s van de overheid die bestaan om dit kennisprobleem te verhelpen. Neem het Sectorplan ICT dat in de zomer van 2014 van start gegaan is. Maar liefst 2.500 cursisten kunnen aanspraak maken op de 40% subsidie die de overheid voor vrijwel iedere ICT-training beschikbaar heeft. Een prachtig aanbod. Het zal wel storm lopen, hoor ik je denken. Niets is minder waar. Op dit moment, een jaar nadat het subsidieprogramma van start gegaan is, is nog 85% van het totale budget beschikbaar. 85%! Reden genoeg om in deze blog wat meer te vertellen over de mogelijkheden van het Sectorplan ICT.
Sectorplan ICT: wat is het?
Het Sectorplan ICT is een subsidieprogramma waarmee het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het tekort aan goed geschoolde ICT’ers wil verkleinen. Ook het ministerie uit dus zijn zorg over het kunnen bijhouden van de ontwikkelingen in de ICT.
“De voortdurend voortschrijdende ontwikkeling in nieuwe technologie waar het ICT toepassingen betreft zorgt voor een permanente druk op de kennis en vaardigheden (competenties) van werknemers in ICT functies. Hierbij gaat het nadrukkelijk zowel om medewerkers in ontwikkelfuncties, beheerfuncties als het ICT gebruik in algemene zin. Dankzij het Sectorplan ICT kan met ingang van de zomer van 2014 extra worden geïnvesteerd in opleidingen en training van ongeveer 2.500 ICT-professionals door middel van het scholingsportal. Kern doel is om middels om- en bijscholing zoveel mogelijk ICT professionals voor de ICT sector te behouden.”
(bron: website Sectorplan ICT)
Sectorplan ICT: voor wie is het?
Het Sectorplan ICT is bedoeld voor ICT’ers in loondienst van Nederlandse organisaties die een ICT-training in Nederland willen volgen. Er is subsidie beschikbaar voor ongeveer 2.500 ICT-professionals.
Belangrijk om te weten: de subsidie wordt verstrekt op de eerste 2.500 complete dossiers (hieronder vertel ik meer over die dossiers) die zijn ontvangen door de stichting CA-ICT. Het is dus van belang dat de cursist de gewenste training zo snel mogelijk volgt en het examen zo snel mogelijk aflegt. Een inschrijving op een training en/of de aanmelding in het portal van de stichting CA-ICT zijn niet voldoende om verzekerd te zijn van één van de 2.500 plaatsen.
Waar kunnen trainingen met subsidie gevolgd worden?
Verschillende opleiders in Nederland zijn door de stichting CA-ICT geselecteerd om onderdeel uit te maken van het Sectorplan ICT. Fast Lane is er één van. Wanneer je een training volgt bij Fast Lane of één van de andere opleiders is de kans groot dat je in aanmerking komt voor de 40% subsidie. In veel van de gevallen is een examen bij de prijs inbegrepen.
Tot wanneer is de subsidie beschikbaar?
Het Sectorplan ICT zou lopen tot en met 31 december 2015. Er wordt echter zo weinig gebruik gemaakt van de subsidieregeling dat het programma verlengd is tot en met 31 mei 2016.
Sectorplan ICT: hoe werkt het precies?
Wanneer je in aanmerking wilt komen voor de 40% subsidie, dien je een dossier aan te maken met hierin een aantal documenten. Het aanmaken van zo’n dossier klinkt misschien ingewikkeld, maar valt in werkelijkheid mee. Sommige opleiders, zoals Fast Lane, nemen je zelfs het grootste gedeelte van de administratieve handelingen uit handen.
De stichting CA-ICT controleert het dossier en betaalt de subsidie – bij goedkeuring – aan je organisatie uit. Je organisatie ontvangt eerst 50% van de subsidie en ontvangt na 31 mei 2016 – de sluitingsdatum van dit subsidieprogramma – de resterende 50%.
Effectieve, enthousiaste medewerkers en minder verzuim
Ik hoop dat deze informatie jou en je organisatie helpt om de kennisachterstand te verkleinen en (weer) effectieve, enthousiaste en gemotiveerde ICT-medewerkers te hebben!
Wil je meer weten over het Sectorplan ICT? Neem gerust contact met me op.