Blog index > vSphere 7 en VMware-trainingen: onze trainers aan het woord
avatar

vSphere 7 en VMware-trainingen: onze trainers aan het woord

28 mei 2020
door Kees Boot
vSphere

In april heeft VMware vSphere 7 gelanceerd. Deze nieuwe versie van vSphere geeft nieuwe mogelijkheden voor IT-organisaties. We vroegen onze trainers Eline Klooster en Marcel van Os wat de impact van vSphere 7 is.

vSphere 7: nieuwe en vernieuwde trainingen

Begin mei verzorgde Eline de nieuwe training Install, Configure, Manage op vSphere 7. Welke trainingen zijn of worden er, naast deze, nog meer gewijzigd of geïntroduceerd?

Eline: “Alle vSphere-trainingen zijn of worden vernieuwd naar vSphere 7. Die trainingen hebben we nu al op het rooster staan. De trainingen VMware vSphere: Install, Configure, Manage (VSICM7) en VMware vSphere: What’s New [V6.7 to V7] (VSWN7) zijn de belangrijkste.

De VMware vSphere: Fast Track (VSFT7) is, met de nieuwe features, een nog iets intensievere training geworden met veel lesstof. Met recht een Fast Track, dus.

De trainingen VMware vSphere: Optimize and Scale (VSOS7) en VMware vSphere: Design (VSDW7) zijn ook beschikbaar. De inhoud van deze trainingen is in grote lijnen gelijk gebleven aan die van hun voorgangers.

De inhoud van de training VMware vSphere: Troubleshooting (VTSW7) is flink gewijzigd. Het materiaal van de vorige Troubleshooting-training en die van de Advanced Troubleshooting-training is nu gecombineerd in deze training.

Dan is er nog de training vSphere with Kubernetes: Deploy and Manage. Dit is een volledig nieuwe 3-daagse training. We verwachten de training in juni.”

Wijzigingen in certificeringen

Wat wijzigt er in de VMware-certificeringen? Moeten individuen zich hercertificeren?

Eline: “Hercertificeren is niet nodig. VMware koppelt de certificering aan het jaar waarin een certificering behaald is en niet langer aan de versie van een product. Het is op dit moment mogelijk om VCP-DCV 2020 te worden met het vSphere 6.7-examen.”

vSphere 7: verschillen Install, Configure, Manage en What’s New

Wat is het verschil tussen de 5-daagse training VMware vSphere: Install, Configure, Manage (VSICM7) en de 3-daagse training VMware vSphere: What’s New [V6.7 to V7] (VSWN7)? Wanneer kies je welke training?

Eline: “Je kiest voor de 5-daagse training VMware vSphere: Install, Configure, Manage (VSICM7) als je geen of weinig ervaring hebt met een VMware vSphere-omgeving. Je kiest voor de 3-daagse training VMware vSphere: What’s New [V6.7 to V7] (VSWN7) als je ervaring hebt met vSphere en graag wilt weten wat er nieuw is in versie 7 óf wanneer je je certificering VCP-DCV 2019 wilt upgraden naar VCP-DCV 2020 zonder examen te hoeven doen.”

vSphere 7: belangrijkste nieuwe functionaliteiten

Een nieuwe versie brengt altijd nieuwe functionaliteiten met zich mee. Wat zijn de grote veranderingen in vSphere 7?

Marcel: “De veranderingen hebben betrekking op 4 groepen: beheerfunctionaliteit, storage, security en VM’s.

Per groep zorgt dat voor onderstaande opsomming van technische features:

Beheerfunctionaliteit

  • De Update Manager wordt nu Lifecycle Manager, met aanvullende functionaliteit voor het beheren van ESXi Servers.
  • Het beheer van een containeromgeving, met Kubernetes, is geïntegreerd in vSphere. Hier zijn twee verschillende opties voor, met of zonder VMware Cloud Foundation.
  • Meer flexibiliteit ten aanzien van de instellingen van vCenter Server. Zo kun je achteraf netwerkinstellingen aanpassen.
  • Skyline: telemetrie, maar dan wel nut voor de klant, is nu standaard geïntegreerd met vSphere.
  • DRS is aangepast zodat je scores nu ook in de GUI kunt volgen.
  • Een verfijning van het resource pools mechanisme: Scalable Shares.
  • Update Planner beperkt zich niet tot vSphere, maar pakt ook aanvullende producten mee.

Storage

  • vSAN heeft aanvullende functionaliteit gekregen, zoals een efficiëntere opslag (Unmap/Trim), een pre-check die bij onderhoud rekening houdt met vSAN processen, een betere splitsing van verkeer en meer flexibiliteit voor instellingen.
  • vSphere kan een appliance op vSAN uitrollen, die als file server dient (NFS 3.0 en 4.1).
  • Virtual Volumes krijgen meer functionaliteit.
  • Integratie met Site Recovery Manager met iSER ondersteuning.
  • Uitgebreidere ondersteuning voor NVMe apparaten, zowel lokaal, als het benaderen van NVMe over een fabric.
  • Speciale storage plug-in voor hogere prestaties.
  • iSCSI over RDMA Ethernet netwerken (iSER) ondersteuning, ook voor Virtual Volumes.

Security

  • Uitgebreidere functionaliteit bij het werken met versleutelde VM’s, zoals het migreren over vCenter Server grenzen heen, en Instant Clone ondersteuning.
  • Identity Federation ondersteuning: dit is een andere manier van koppeling met user account databases.
  • vSphere Trust Authority.

VM’s

  • De Content Library functionaliteit is uitgebreid (update van bestaand template).
  • Ondersteuning voor een nauwkeuriger tijdconfiguratieprotocol: Precision Time Protocol.
  • Versie 17 virtuele hardware, met ondersteuning voor grotere VM’s, en nieuwe virtuele apparaten (lokale NVMe apparaten, USB 3.1, PCIe storage met hot-plug ondersteuning).
  • Virtual Watchdog Timer, om vanuit de hypervisor de status van een VM in de gaten te kunnen houden.
  • Ondersteuning voor Intel Security functionaliteit (SGX).
  • Selective latency sensitivity.
  • Migratie van VM’s met speciale gekoppelde apparaten.”

Relatie VMware en Kubernetes

VMware introduceert de 3-daagse training vSphere with Kubernetes: Deploy and Manage naar verwachting in juni. Waarom? Wat is de relatie tussen VMware en Kubernetes?

Marcel: “Van oudsher voeren we in een VMware-omgeving virtuele machines uit, opgebouwd uit een volledig besturingssysteem. Dat is niet altijd even efficiënt, en daar komen containers naar voren.

Binnen een speciaal systeem, een container host, worden containers uitgevoerd, die hetzelfde besturingssysteem delen. Dit is efficiënter dan wanneer je een volledige VM gebruikt, mits je toepassing hiervoor gemaakt is (microservices).

Wanneer je containers op grotere schaal gaat gebruiken, wordt het lastig om het overzicht te bewaren. Daar komt bij, dat je anders met containers omgaat dan met VM’s. Containers gooi je weg als je ze niet meer nodig hebt. Vervolgens rol je een nieuwe versie uit, en dit proces gaat maar door.

Containers zijn gebaseerd op container images die je in een soort bibliotheek (registry/repository) bijhoudt. Hierbij komen acties, zoals versiebeheer en upload/download-acties, naar voren.

Om het beheer van een omgeving waarin containers worden gebruikt te vereenvoudigen, zijn verschillende tools beschikbaar, waarvan Kubernetes (K8s) zich tot de facto standaard heeft ontwikkeld. Hiermee beschrijf je de set van te gebruikte container images, het aantal kopieën per image, en de netwerkconfiguratie.

In vSphere 7 is Kubernetes geïntegreerd met vSphere, wat het eenvoudiger maakt om met containers te werken in een vSphere-omgeving.”

Alle trainingen voor vSphere 7 op een rij

Op onze website vind je alle vSphere 7-trainingen op een rij, inclusief data. Wil je meer weten over de trainingen of certificeringen? Laat het me weten. Eline, Marcel of ikzelf helpen je graag verder!

Tags: , ,

Geef een reactie