Blog index > Cisco Silver-certificering vervalt op 1 april 2016
avatar

De Cisco Silver-certificering vervalt op 1 april 2016: wat betekent dat voor jouw organisatie?

9 februari 2015
door Herman Goedman

Cisco kondigde tijdens de Cisco Partner Summit in 2014 een aantal wijzigingen aan in het Cisco-channelpartnerprogramma. Eén van die wijzigingen is dat de Silver-certificering per 1 april 2016 komt te vervallen. Maar wat nu als jouw organisatie op dit moment over de Silver-certificering beschikt? Moet je actie ondernemen? En wat gebeurt er als je dat niet (op tijd) doet?

In deze blog leg ik uit waarom Cisco de Silver-certificering laat vervallen en wat de gevolgen en mogelijkheden zijn voor huidige Silver-partners.

Waarom laat Cisco de Silver-certificering vervallen?

Cisco geeft aan dat de Silver-certificering de partners onvoldoende onderscheidend vermogen biedt. De investering die gedaan moet worden kan niet verantwoord worden. Om deze reden is het aantal Silver-partners beperkt. Vaak zijn het partners die geen Gold-partner meer kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze niet kunnen voldoen aan het vereiste aantal gecertificeerde medewerkers in de organisatie.

Wat nu als jouw organisatie op dit moment Silver-partner is?

Er zijn 2 mogelijkheden:
1. Jouw organisatie verlengt de Silver-certificering op uiterlijk 1 april 2015 met maximaal 1 jaar.
2. Jouw organisatie wordt Premier-partner.

Het verlengen van de Silver-certificering op uiterlijk 1 april 2015

Om de Silver-certificering te kunnen verlengen, moet je organisatie voldoen aan de reeds bestaande eisen voor Silver-partners: 2 Advanced Architecture-specialisaties óf 1 Advanced Architecture-specialisatie en 1 Advanced Technology-specialisatie. Ook moet je organisatie 2 CCIE-gecertificeerde medewerkers in dienst hebben.

Let op: de Advanced Borderless Networks Architecture-specialisatie kan niet meer gebruikt worden. Deze architectuurspecialisatie is inmiddels vervangen door de specialisaties Advanced Enterprise Networks Architecture en Advanced Security Architecture.

In mijn gesprekken met de Cisco-channelpartners merk ik dat de deadline van 1 april 2015 vaak nog onbekend is. Het is echter een keiharde deadline!

Jouw organisatie wordt Premier-partner

Wanneer jouw organisatie op 1 april 2015 niet aan de eisen voor Silver-partners kan of wil voldoen, is de enige mogelijkheid het worden van Premier-partner. Je organisatie heeft voldoende aan 1 Advanced Architecture-specialisatie óf 1 Advanced Technology-specialisatie óf de specialisatie Express Foundation. Het is niet nodig CCIE-gecertificeerde medewerkers in dienst te hebben.

Jouw organisatie kan dus met bijvoorbeeld de specialisatie Advanced Unified Computing Technology de Premier-status aanvragen. Een interessante keuze voor FlexPod-partners omdat NetApp deze specialisatie vereist voor het behalen van de FlexPod-certificering.

Aanvullende eisen zijn er ook. Op het gebied van Hybrid IT en klantsurveys, de zogenaamde CSAT’s, bijvoorbeeld. Hierop kom ik binnenkort terug. De eisen op het gebied van Hybrid IT gaan pas spelen in Cisco’s FY16 dus we hebben nog even de tijd.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Silver-certificering en de Premier-certificering?

Een Silver-partner is een 1 Tier-partner. Dat betekent dat een Silver-partner rechtstreeks in kan kopen bij Cisco. Een Premier-partner, een 2 Tier-partner, kan dan niet. Premier-partners kopen in bij een Cisco-distributeur. Dit is in principe geen groot voordeel of nadeel, maar dat wordt anders wanneer je organisatie gebruik wil maken van eigen servicediensten naar jullie klanten. Dit kan alleen wanneer je organisatie 1 Tier-partner is.

Een 1 Tier-partner koopt namelijk een serviceproduct in bij Cisco en verkoopt het vervolgens als een eigen dienst, inclusief de servicedienst. Een 1 Tier-partner onderhoudt dus zelf het contact met de klant.

Een 2 Tier-partner koopt bij Cisco een serviceproduct in waarvoor Cisco de servicedienst verzorgt. Cisco onderhoudt dan dus het contact met de klant van de 2 Tier-partner.

Maak een keuze, maar wacht niet te lang

Als Silver-partner staat jouw organisatie voor een belangrijke keuze. Een keuze die op korte termijn gemaakt moet worden. Wil jouw organisatie de Silver-certificering behouden, dan moet er immers op uiterlijk 1 april 2015 aan de gestelde voorwaarden voldaan worden. Ik hoop dat bovenstaande informatie jouw organisatie helpt een voor jullie passende keuze te maken. Heb je echter vragen die in dit artikel niet beantwoord worden, dan kun je mij altijd vrijblijvend benaderen via 030 658 2131 of herman.goedman@flane.nl.

————————————————

UPDATE – 27 februari 2015

Net als de Gold-partners krijgen ook Silver-partners een eenvoudigere transitie. Voor Silver-partners die na 1 april 2015 moeten hercertificeren, verlengt Cisco de Silver-certificering tot 1 april 2016. De Silver-partner moet gedurende de periode tot 1 april 2016 wel blijven voldoen aan de voorwaarden voor de Silver-certificering. In het kort: 2 Advanced architectuurspecialisaties + 2 CCIE’s of: 1 Advanced architectuurspecialisatie + 1 Advanced specialisatie + 2 CCIE’s.

————————————————

Tags: , ,

Geef een antwoord