Blog index > IoT (Internet of Things): hoe pak ik mijn kansen?
avatar

IoT (Internet of Things): hoe pak ik mijn kansen?

2 april 2015
door Herman Goedman

IoT, Internet of Things, staat volop in de belangstelling. Ieder IT-evenement besteedt er aandacht aan, de artikelen over dit onderwerp vliegen je om de oren en dus brandt de vraag: waar liggen mijn kansen en hoe pak ik die? Deze vraag kan voor jou als individu relevant zijn, maar ook voor jouw organisatie.

IoT voor de organisatie

Als ik Cisco-partners spreek en advies geef over het Cisco-partnerprogramma, komt steeds vaker de vraag naar voren: ‘op welke manier kan onze organisatie zich specialiseren in IoT?’ Het antwoord is relatief simpel: dit kan onder andere door middel van het behalen van Cisco’s Advanced Internet of Things-specialisaties.

Op dit moment bestaan er 3 verschillende Advanced IoT-specialisaties:

Advanced Internet of Things – Connected Safety and Security

Advanced Internet of Things – Industry Expert

Advanced Internet of Things – Manufacturing

In de komende maanden voegt Cisco hier meer specialisaties aan toe. Specialisaties voor de marktsegmenten olie en gas, en gezondheidszorg bijvoorbeeld.

De Advanced IoT-specialisaties hebben een marktgerichte indeling. Zo richt de specialisatie IoT – Manufacturing zich op het verbinden van mensen en materialen op de fabrieksvloer. IoT – Connected Safety en Security daarentegen, is gericht op bewakings- en beveiligingstoepassingen. De specialisatie IoT – Industry Expert is bedoeld voor organisaties die hun basis in de industriële automatisering hebben en die de link naar de Cisco Internet of Things-oplossingen willen leggen om de productieprocessen te optimaliseren.

Wanneer je als organisatie actief wilt worden in de Internet of Things-markt is het belangrijk om eerst kennis op te doen over IoT om de beschikbare oplossingen te verkopen, ontwerpen, implementeren en beheren. Dit is iets wat terugkomt in de rollen van accountmanager, system engineer en field engineer binnen de 3 hierboven genoemde specialisaties. De kennis is beschikbaar via e-learning en klassikale trainingen en wordt getoetst door middel van Cisco-examens via Pearson VUE.

IoT voor de individu

Het Cisco Career Certifications-programma is een bekend certificeringsprogramma. De onderdelen uit het programma kennen vrijwel altijd een associate-niveau (CCxA), een professional-niveau (CCxP) en een expert-niveau (CCIEx). Dit zal ook voor Internet of Things gaan gelden. Op dit moment bestaan er nog geen Internet of Things-certificeringen in het Career Certifications-programma, maar ik verwacht dat die binnenkort wel beschikbaar komen.

De enige certificering voor individuen die er op dit moment is op het gebied van IoT, is de specialisatie Cisco Industrial Networking Specialist. Ter voorbereiding op het behalen van het examen is er de IMINS-training die door Cisco Learning Services wordt aangeboden. De training is wel gewoon via Fast Lane te boeken.

Als je als individu de eerste stappen wilt zetten op het gebied van Internet of Things, is dit de manier.

Start met het behalen van één van de specialisaties en pak je kans

Zowel voor organisaties als voor individuen zijn er dus mogelijkheden om te specialiseren in IoT, iets wat ook wel ‘de volgende grote business opportunity in de markt’ wordt genoemd. Ik hoop dat ik in deze blog duidelijk heb gemaakt hoe je een begin kunt maken jouw kansen te pakken. Is er iets niet duidelijk, laat het me dan gerust weten.

Tags: , , ,

One Response to “IoT (Internet of Things): hoe pak ik mijn kansen?”

 1. avatar Alan schreef:

  Dear Herman,

  where can i find web based Transfer of Information (TOI) (web based) and
  Implementing IP Video Surveillance Solutions (VS-ILT) (web based) to prepare for exam
  648-238 CCPS1.
  checked on cisco salesconnect for partners but could not find the same.
  Can you please give some information about the same.

  Thanks
  Regards
  Alan

Geef een antwoord