Blog index > CCNP Data Center: hoe zit het met die 2 opties?
avatar

CCNP Data Center: hoe zit het met die 2 opties?

7 september 2015
door Herman Goedman

In 2012 introduceerde Cisco de CCNP Data Center-certificering. Nu, 3 jaar later, is er nog altijd onduidelijkheid over de 2 opties die er zijn om de CCNP Data Center-certificering te behalen. Het gevolg? IT-professionals leggen verkeerde examens af en volgen trainingen die ze eigenlijk helemaal niet hoeven te volgen. Met deze blog hoop ik een einde te maken aan al die onduidelijkheid.

CCNP Data Center en CCNA Data Center

CCNP Data Center is een zogenaamde ‘professional-certificering’ uit Cisco’s Career Certifications-programma [.pdf]. Net als alle andere CCNP-certificeringen is de CCNP Data Center-certificering gebaseerd op een CCNA-certificering. Je raadt het al: op CCNA Data Center.

CCNA Data Center is vrij recht-toe-recht-aan: om de certificering te behalen moet je 2 examens succesvol afleggen. De certificering staat op zich: je hebt geen CCNA Routing & Switching-certificering nodig. Als je naar de inhoud van de voorbereidende trainingen kijkt, is dat ook eigenlijk wel logisch.

De DCICN-training behandelt de basis van routing en switching en kent dus veel overlap met CCNA Routing & Switching. De DCICT-training behandelt Cisco UCS (Unified Computing System) en de switch-producten binnen het datacenter, beter bekend als de Nexus-producten. Je kunt de opzet van de DCICT-training goed vergelijken met de opzet van de CCNA Routing & Switching-trainingen: de basistechnieken worden behandeld, maar voor de meer geavanceerde kennis en toepassingen is de stap richting CCNP noodzakelijk.

CCNP Data Center: de 2 opties

Goed. Je bent dus CCNA Data Center-gecertificeerd en kunt je nu richten op CCNP Data Center. En daar is het keuzemoment. CCNP Data Center kent namelijk 2 opties. Optie 1 noem ik altijd de implementatie & design-optie en optie 2 de implementatie & troubleshooting-optie. Wat bedoel ik daar precies mee?

Cisco geeft aan: een goede ontwerper van Cisco datacenteroplossingen moet de producten goed kennen en moet praktijkervaring hebben opgedaan. Vergelijk het maar met een rijinstructeur: die moet eerst zelf zijn rijbewijs gehaald hebben.

Iedereen start dus met 2 implementatie-examens en -trainingen:

ExamensTrainingenOnderwerpen
642-997 DCUFIImplementing Cisco Data Center Unified Fabric (DCUFI)Implementatie Unified Fabric en Nexus, met name Nexus 5000, Nexus 2000 en Nexus 7000.
642-999 DCUCIImplementing Cisco Data Center Unified Computing (DCUCI)Implementatie Cisco UCS, inclusief o.a. Fabric Interconnect en Nexus 1000V, en zowel de Blades als de standalone C-series.

Na de implementatietrainingen en -examens volgt het keuzemoment: ga je voor de implementatie & design-optie of voor de implementatie & troubleshooting-optie? Wat je ook kiest, je hebt nog 2 examens te gaan. In totaal omvat de CCNP Data Center-certificering namelijk 4 examens, ongeacht voor welke optie je gaat. De keuze voor een optie is echter erg belangrijk.

In onderstaande afbeelding heb ik de 2 opties gevisualiseerd:

CCNP Data Center

CCNP Data Center: de 2 opties

Zoals je ziet kies je ervoor om je óf te specialiseren in het design van zowel UCS als Nexus Unified Fabric óf in de troubleshooting van zowel UCS als Nexus Unified Fabric. Je specialiseert je dus niet in een technologie of oplossing, zoals veel mensen denken. Je maakt je keuze op grond van de functie die je invult of gaat invullen.

Welke optie kies jij?

Veel succes met het behalen van je CCNP Data Center-certificering. Het maken van de verkeerde keuze is niet meer nodig. Heb je toch nog vragen? Neem gerust contact met me op.

Tags: , , , ,

Geef een reactie