Blog index > Citrix-certificeringen: alles op een rij
avatar

Citrix-certificeringen: alles op een rij *Updated*

9 maart 2017
door Isaac Meit

Citrix-certificeringen: ze zijn er in vele soorten en maten, met bijbehorende examens en trainingen met de meest uiteenlopende afkortingen en codes. Hoe word jij wegwijs in al die certificeringen? In deze blog zet ik de certificeringen op een rij, inclusief bijbehorende examens en trainingen.

Citrix-certificeringen: een aantal algemene zaken

Allereerst een aantal algemene zaken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld VMware kent Citrix geen trainingsverplichting. Het behalen van één of meerdere examens is voldoende om een certificering te verkrijgen.

Alle Citrix-certificeringen blijven 3 jaar geldig.

Wanneer je je wilt voorbereiden op het behalen van een examen, raad ik je aan een kijkje te nemen op de Citrix-certificeringswebsite. Je vindt hier zogenaamde ‘Citrix Exam Prep Guides’ met gedetailleerde instructies die je vertellen wat je moet doen om klaar te zijn voor het afleggen van het examen.

Citrix-certificeringen: oud en nieuw

Binnen de Citrix-certificeringen bestaan er certificeringen ‘oude stijl’ en certificeringen ‘nieuwe stijl’. Er is slechts één relevante legacy certificering overgebleven (voor XenApp 6.5) maar deze is tegenwoordig weinig interessant.

De huidige certificeringstrajecten maken onderscheid tussen de productgroepen Virtualization (XenApp/XenDEsktop), NetWorking (NetScaler ADC/Unified Gateway) en Mobility (XenMobile). Bij Virtualization certificeringen is er sprake van een getrapt model. Bij de andere productgroepen is dat momenteel niet zo.

Virtualization-certificeringen (Citrix XenDesktop 7.6)

Citrix-certificeringen

Bron: training.citrix.com

Citrix Certified Associate – Virtualization (CCA-V)

Examen1Y0-201: Managing Citrix XenDesktop 7.6 Solutions
TrainingCitrix XenApp and XenDesktop 7.1x Administration (CXD-210)
of
Deploy and Manage Citrix XenApp/XenDesktop 7.6 Fast Track (CMB-300)
Iemand die CCA-V gecertificeerd is, is een Citrix XenDesktop- en/of XenApp-beheerder die verantwoordelijk is voor het dagelijks beheer van Citrix. Werkzaamheden die tot het takenpakket behoren zijn het uitrollen en beschikbaar stellen van resources met MCS en/of PVS, applicatiebeheer, sessiebeheer, printerbeheer en policy-beheer.

Citrix Certified Professional – Virtualization (CCP-V)

VoorkennisCitrix Certified Associate - Virtualization (CCA-V)
Examen1Y0-301: Deploying Citrix XenDesktop 7.6 Solutions
TrainingCitrix XenApp and XenDesktop 7.1x Advanced Administration (CXD-310)
of
Deploy and Manage Citrix XenApp/XenDesktop 7.6 Fast Track (CMB-300)
Iemand die CCP-V gecertificeerd is, is een Citrix XenDesktop- en/of XenApp-engineer die verantwoordelijk is voor het opzetten en uitrollen van Citrix virtualisatie-implementaties. Werkzaamheden die tot het takenpakket behoren zijn het installeren, beveiligen, redundant maken en uittesten van de verschillende onderdelen van een implementatie: hosts, hypervisoroplossingen, Controllers, StoreFront servers, Provisioning Servers en NetScalers.

Citrix Certified Expert – Virtualization (CCE-V)

VoorkennisCitrix Certified Professional - Virtualization (CCP-V)
Examen1Y0-401: Designing Citrix XenDesktop 7.6 Solutions
TrainingDesigning App and Desktop Solutions with Citrix XenDesktop 7 (CXD-400)
Iemand die CCE-V gecertificeerd is, is een Citrix-consultant die ICT-oplossingen aanlevert voor een organisatie. De consultant heeft ervaring met het doorlichten van alle informatieprocessen en kan op basis van bevindingen, wensen en restricties een ontwerp presenteren. Ook begeleiding tijdens de implementatie en daarna behoort tot het takenpakket.

Een aantal opmerkingen

  • Voor de Virtualization-examens geldt: het betreft een getrapt model. Voor CCP-V is behalen CCA-V verplicht en voor CCE-V is behalen CCP-V én CCA-V verplicht.
  • Citrix heeft voor het verkoopkanaal de ‘Long Term Service Release‘ (LTSR) gelanceerd. Alle Citrix XenApp/XenServer examens gaan uit van de LTSR. Momenteel is dit versie 7.6.
  • De nieuwste generatie trainingen die gaandeweg 2017 uitkomen gaan uit van de nieuwste producversies (‘Current Release’, afgekort CR). Momentel is dit versie 7.12.
  • Dit betekent dat de nieuwste trainingen extra studie gaan vereisen voor het behalen van de huidige examens.
  • Vanwege de overgang van oude naar nieuwe trainingsopzet is er momenteel dus een discrepantie tussen inhoud trainingsmateriaal en examens. Om diegenen die de oude trainingsopzet verkiezen te faciliteren heeft men de Deploy and Manage Citrix XenApp/XenDesktop 7.6 Fast Track (CMB-300) training voorlopig in het curriculum gelaten.
  • Gezien deze omstandigheid kan ik diegenen die zich op korte termijn willen certificeren aanraden om de FastTrack training te volgen.

Networking-certificeringen (Citrix NetScaler 10.5)

Citrix-certificeringen

Bron: training.citrix.com

Citrix Certified Associate – Networking (CCA-N)

Examen1Y0-253: Implementing Citrix NetScaler 10.5 for App and Desktop Solutions
TrainingCitrix NetScaler Essentials and Unified Gateway (CNS-222)
Iemand die CCA-N gecertificeerd is, is een Citrix XenDesktop- en/of XenApp- en/of XenMobile-beheerder die alles weet van het beveiligen en optimaliseren van Citrix virtualisatieoplossingen met de Citrix NetScaler (GateWay). Werkzaamheden die tot het takenpakket behoren zijn het beheren van secure ICA/HDX en non-ICA VPNs vanaf willekeurige endpoints, het verzorgen van load balancing en high availability voor willekeurige backend-onderdelen, het optimaliseren van van traffic flows, het beheren van NetScaler Gateway policies en het monitoren van traffic flows.

Citrix Certified Professional – Networking (CCP-N)

Examen1Y0-351: Citrix NetScaler 10.5 Essentials and Networking
TrainingCitrix NetScaler Essentials and Traffic Management (CNS-220)
Iemand die CCP-N gecertificeerd is, is een netwerkbeheerder die alle aspecten van de Citrix NetScaler beheerst als het gaat om de beveiliging en optimalisatie van traffic flows. Werkzaamheden die tot het takenpakket behoren zijn het uitrollen en implementeren van Citrix NetScaler (clusters), het beveiligen van het netwerk in al haar aspecten, het beheren van authenticatietechnieken, het verzorgen van load balancing, high availability en disaster recovery voor willekeurige front- en backend-onderdelen, het optimaliseren van traffic flows en het monitoren, auditen en loggen van alle netwerkprocessen.

Een aantal opmerkingen

  • De certificeringen CCA-N en CCP-N zijn onafhankelijk van elkaar. In principe behaal je óf CCA-N óf CCP-N. CCA-N kan worden beschouwd als de certificering op de NetScaler (Unified) Gateway en CCP-N kan worden beschouwd als de certificering op een NetScaler ADC Appliance.
  • De Networking-examens zijn momenteel gebaseerd op NetScaler 10.5. De trainingen CNS-220 en CNS-222 behandelen Citrix NetScaler 11. Dit leidt niet tot problemen bij de examenvoorbereiding.
  • Citrix Networking trainingen zijn modulairvan opzet en bestaan uit een gedeelde basistraining afgerond met een specialisme. Dit betekent dat diegenen die zowel CCA-N als CCP-N certificering nastreven slechts 7 dagen training kunnen volgen. Zie de cursusbeschrijvingen voor specificaties.

Mobility-certificering (Citrix XenMobile 10)

Citrix-certificeringen

Bron: training.citrix.com

Citrix Certified Professional – Mobility (CCP-M)

Examen1Y0-371: Designing, Deploying, and Managing Citrix XenMobile 10 Enterprise Solutions
TrainingDeploying Enterprise Mobility Solutions with Citrix XenMobile 10 (CXM-303)
Iemand die CCP-M gecertificeerd is, is een beheerder die alle aspecten van de Citrix-oplossingen voor Mobile Device Management (MDM) en Mobile Application Management (MAM) beheerst. Werkzaamheden die tot het takenpakket behoren, zijn het uitrollen en implementeren van Citrix XenMobile (clusters), het aanmelden, beheren en verwijderen van (iOS, Android, Windows of andere) mobile devices, het pushen van (beveiligde) applicaties naar mobiles, het verzorgen van beveiligde connecties met Citrix NetScaler, het integreren van XenApp/XenDesktop met XenMobile en het monitoren en troubleshooten van mobility-onderdelen.

Voor beheerders die alleen managen (en dus niet ontwerpen, bouwen en implementeren) biedt Citrix de training Managing and Supporting a Mobility Solution with Citrix XenMobile (CXM-202). Aan deze training is geen certificering gekoppeld

Meer weten over de Citrix-certificeringen?

Zoals uit bovenstaande duidelijk zal worden zijn de Citrix certificeringstrajecten momenteel aan het veranderen. Heb je vragen over certificering of wil je geadviseerd worden over de training die het handigst voor je is, neem dan gerust contact met me op.

Tags: , , , , ,

Geef een reactie