Blog index > AWS re/Start: over leren, kansen grijpen en dromen die uitkomen
avatar

AWS re/Start: over leren, kansen grijpen en dromen die uitkomen

19 februari 2020
door Marjolein Marinissen
Guillermo Oehlers, deelnemer van het AWS re/Start-programma

“Te mooi om waar te zijn, dacht ik. Maar uiteindelijk bleek het zelfs nóg mooier te zijn.” Aan het woord is Guillermo Oehlers, 29 jaar uit Almere, en deelnemer aan het AWS re/Start-programma. In de herfst van 2019 startte hij met dit ontwikkelings- en trainingsprogramma dat deelnemers opleidt voor startersfuncties in het cloud-segment. Hij doorliep het programma succesvol, behaalde zowel de certificering AWS Certified Cloud Practitioner als de certificering AWS Certified Solutions Architect – Associate en is recent gestart als Junior Cloud Engineer bij HEMA.

Giordano Miskin, deelnemer van het AWS re/Start-programma

Voor deelnemer Giordano Miskin, 30 jaar uit Amsterdam, verliep het ook voorspoedig. Ook hij sloot het programma succesvol af en behaalde de certificering AWS Certified Cloud Practitioner. “Ik heb zoveel geleerd de afgelopen maanden. Van AWS cloud skills tot soft skills. Ik start volgende maand als Business Proces Coördinator RPA bij PostNL en bereid me op dit moment voor op het behalen van de volgende AWS-certificering. Ik kijk met een heel brede glimlach terug op dit programma.”

AWS re/Start: jongeren uit kwetsbare wijken opleiden voor IT-functies

Het AWS re/Start-programma is een samenwerking tussen cloud-leverancier AWS en TechGrounds. De missie van TechGrounds is kwetsbare communities de mogelijkheid bieden om een carrière in de IT te starten. De eerste groep van 24 deelnemers startte in oktober 2019.

“TechGrounds zet in op het activeren van ondervertegenwoordigde groepen naar tech-banen”, licht Ruben Nieuwenhuis, Managing Partner TechGrounds, toe. “Het mes snijdt aan twee kanten: aan de ene kant vullen we daarmee de vele vacatures in en aan de andere kant zorgt het voor de benodigde diversiteit binnen IT-teams. Onze aanpak is dat wij middenin de wijk zitten en intensief met deelnemers werken aan zowel hun tech vaardigheden als hun soft skills en praktijkvaardigheden.”

Peter van der Weerd, AWS-trainer

Als IT- en cloud-opleider werd Fast Lane door AWS benaderd mee te werken aan het programma. Fast Lane’s AWS-trainer Peter van der Weerd bracht de deelnemers de benodigde AWS-kennis en -vaardigheden bij. “In de jaren 80 draaide het PION omscholingsprogramma”, vertelt Peter. “Jaarlijks werden ruim 300 academici omgeschoold voor een functie in de IT. Ook ik. Ik vond een baan in de IT-wereld en ben inmiddels gecertificeerd trainer voor onder andere AWS, NetApp en Unix. Toen Fast Lane mij vroeg mee te werken aan het AWS re/Start-programma, dat veel gelijkenissen vertoont met het PION-programma maar gericht is op jongeren uit kwetsbare wijken, aarzelde ik geen seconde. De cirkel is rond. Prachtig dat ik mijn steentje hieraan bij heb kunnen dragen.”

“Ik had de nodige vragen: is dit echt?”

“Ik was niet direct overtuigd hoor”, lacht Guillermo. “Toen ik hoorde over het AWS re/Start-programma – gratis IT-opleidingen, geen IT-achtergrond vereist en met baanpotentie – dacht ik: dit kan niet echt zijn. Maar tijdens de informatiebijeenkomst van TechGrounds bleek dat wel degelijk zo te zijn. Wat me zo aanspreekt, is dat TechGrounds voor diversiteit staat en er geen onderscheid wordt gemaakt in leeftijd, etniciteit, opleiding of geslacht. Ik heb me direct aangemeld.”

“Na de informatiebijeenkomst vond een try-outdag plaats”, vertelt Giordano. “Die dag maakte ik kennis met de manier van leren die tijdens het programma centraal zou staan en legde ik diverse opdrachten af. Vervolgens volgde er een profielmatch en een assessment. Een paar dagen later hoorde ik dat ik geselecteerd was.”

‘Leren leren’

“AWS re/Start en TechGrounds omarmen het ‘leren leren’: de deelnemers leerden elkaar en leerden ván elkaar”, vertelt AWS-trainer Peter. “De deelnemers werkten in groepjes aan verschillende onderwerpen. Ze verzamelden informatie en verwerkten deze in presentaties die ze verzorgden voor de andere deelnemers en mij. Ik vulde dit aan met opmerkingen van mijn kant. Zo leerden de deelnemers niet alleen meer over de theorie, maar leerden ze ook om informatie te verzamelen, samen te werken en te presenteren.”

“Het is nog steeds niet te bevatten wat wij allemaal aan tech en soft skills hebben geleerd in slechts 3 maanden tijd”, vult Guillermo aan.

Giordano: “Omdat er gebruikgemaakt werd van verschillende leervormen bleef de theorie goed hangen. We leerden van elkaar en van trainers Peter en Clyde, studeerden in zelfstudie en toetsten onszelf met oefentoetsen. Maar het was niet alleen theorie, er was een duidelijke link met de praktijk. Zo oefenden we in een lab-omgeving zodat we zagen hoe een cloud-omgeving er in de praktijk uitziet, legden we bedrijfsbezoeken af en woonden we bedrijfspresentaties bij.”

“Naarmate het einde van de training naderde, kwam het AWS-examen steeds meer op de voorgrond te staan”, vertelt Peter. “We werkten hard aan het leren lezen van complexe vraagstellingen in het Engels. Het was mooi om te zien hoe de groep door de intensieve samenwerking steeds hechter werd.”

“Ik denk dat ik namens de hele groep spreek als ik zeg dat Peter daar zelf ook een groot aandeel in heeft gehad hoor”, reageert Giordano. “Hij was enthousiast, zorgde voor een goede sfeer en heeft erg hard zijn best gedaan om ervoor te zorgen dat iedereen alles begreep. Als zijn uitleg de eerste keer niet voor alle deelnemers duidelijk was, legde hij het geduldig een tweede of zelfs een derde keer uit. Dat hielp enorm.”

“Ik heb geleerd hoe ik mijzelf het beste iets aan kan leren”, vertelt Guillermo. “Dat is goud. De IT-wereld is dynamisch, blijven leren is essentieel om bij te blijven. Leren leren is ontzettend belangrijk.”

Vol vertrouwen naar de toekomst

“Dit programma was geweldig”, concludeert Giordano. “Ik heb zoveel geleerd, zoveel kansen gekregen. En de band die ik met de mededeelnemers heb opgebouwd is prachtig. We stimuleren elkaar het beste uit onszelf te halen en gunnen elkaar het allerbeste. Ik ben trots op mezelf en op de rest van de groep.”

Guillermo: “Toen ik via-via hoorde over het AWS re/Start-programma was ik werkeloos. Ik wilde graag in de IT-wereld aan de slag, maar miste de papieren. En kijk waar ik nu sta. Ik beschik over 2 AWS-certificeringen en heb de kans gekregen bij HEMA aan de slag te gaan. Hier kon ik vorig jaar alleen nog maar van dromen. Ik ben dolblij dat ik deze kans heb gekregen en met beide handen heb gegrepen.”

Tags: ,

Geef een reactie