Blog index > Digitaal cursusmateriaal: 10 vragen en antwoorden
avatar

Digitaal cursusmateriaal: 10 vragen en antwoorden

27 juli 2015
door Kees Boot

Digitaal cursusmateriaalSteeds meer opleiders gebruiken digitaal cursusmateriaal tijdens hun trainingen. Waarom doen ze dat en wat zijn de consequenties voor de cursist? Het antwoord op deze en nog 8 andere vragen vind je in deze blog.

1. Wat is digitaal cursusmateriaal?

Digitaal cursusmateriaal vervangt de papieren boeken in de klas. Het digitale cursusmateriaal kan door middel van een eReader-applicatie bekeken en gelezen worden op verschillende devices zoals een PC, laptop of tablet. De inhoud van het materiaal is op deze manier zowel online als offline beschikbaar. Digitale boeken worden ook wel ekits, ebooks of dbooks genoemd.

2. Wat is de impact van digitaal cursusmateriaal op het leren van de cursist?

Leveranciers zoals Cisco, NetApp en Microsoft hebben er alles aan gedaan om het leerproces zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Uitgangspunt van de ontwikkeling van digitaal cursusmateriaal is dat het gebruik ervan als minstens zo plezierig wordt ervaren als het gebruik van een papieren boek.

  • Het digitale cursusmateriaal heeft de volgende mogelijkheden:
  • Snel zoeken op onderwerpen en sleutelwoorden
  • Aanbrengen van bookmarks
  • Markeren van belangrijke tekst
  • Toevoegen van aantekeningen in het materiaal
  • Kiezen van een eigen device
  • Bijhouden van de voortgang tijdens de training
  • Kopiëren van lange commando’s tijdens de lab-oefeningen.

3. Hoe krijg je toegang tot het digitale cursusmateriaal?

Ongeveer een week voor aanvang van de training ontvang je een toegangscode en instructies om het cursusmateriaal te downloaden. Bijkomend voordeel hiervan is, dat je je goed kan voorbereiden op de training door het materiaal alvast globaal door te nemen.

4. Kun je aantekeningen maken bij de tekst?

De eReader-applicaties bieden de mogelijkheid om aantekeningen bij de tekst te maken.
Door te synchroniseren worden de aantekeningen op alle devices bijgewerkt. Daarmee creëer je dezelfde functionaliteit als in een papieren boek.

5. Kun je het digitale cursusmateriaal afdrukken en meenemen naar de klas?

Dat is niet de bedoeling. Het digitale cursusmateriaal is niet gemaakt om ‘in bulk’ af te drukken. Natuurlijk kun je kleine hoeveelheden tekst afdrukken. Denk hierbij aan de notities die je in je boek maakt.

6. Mag je een eigen device meenemen naar de training?

Jazeker. Wij stimuleren het juist om je eigen device mee te nemen. Zo heb je je eigen ‘omgeving’ bij de hand. Wij willen graag dat de stof zo toegankelijk mogelijk is. Het is echter geen noodzaak. Fast Lane heeft er, net als veel andere opleiders, voor gekozen om het klaslokaal uit te rusten met brede schermen. Zo kun je op de ene helft van het scherm het cursusmateriaal of de lab guide weergeven en op de andere helft de lab-oefeningen.

7. Waarom stappen Cisco, NetApp, Microsoft en Fast Lane over op digitaal cursusmateriaal?

De belangrijkste reden is een praktische: gemak in distributie, geen voorraden en het materiaal is altijd up-to-date. Digitaal cursusmateriaal is altijd en overal benaderbaar vanaf de elektronische devices van de cursist. Daarnaast speelt het milieuaspect mee. Fast Lane Benelux en zusterorganisatie LearnWise bestellen als middelgrote opleiders jaarlijks zo’n 1.500 studieboeken, die vanuit het buitenland naar Nederland worden getransporteerd. Vijftig boeken minder bespaart een hele boom. Dus reken maar uit.

8. Wordt het cursusmateriaal up-to-date gehouden?

Ja. Dat is een groot voordeel. Fouten kunnen snel worden hersteld en kleine updates worden toegevoegd. Hierdoor wordt de levensduur van een training ook langer. De updates zijn simpel op te halen door te synchroniseren met de downloadsite.

9. Willen cursisten eigenlijk wel digitaal cursusmateriaal in plaats van papieren boeken?

Eerlijk gezegd is dat wel een dingetje. Een paar onderzoekjes bij onze opleidingsprojecten wijzen uit dat nog steeds meer dan 80% van onze cursisten de voorkeur geeft aan het papieren boek. Ondanks dat de functionaliteit van digitaal cursusmateriaal groter is, blijkt het hier toch om de beleving te gaan. Veel cursisten houden er van om met een potlood en markeerstift te werken.

10. Gebruiken we over 5 jaar nog papieren boeken?

Nee, ik denk het niet. De snelheid waarmee de software en hardware verandert heeft ook impact op de inhoud van trainingen. Papier is simpelweg te statisch om deze grote veranderingen te kunnen volgen. Daarnaast zijn steeds meer IT-professionals opgegroeid met het lezen van een beeldscherm.

Wil je meer weten over het digitale cursusmateriaal dat Fast Lane inzet tijdens de trainingen? Neem gerust contact met me op.

Tags: ,

Geef een reactie