Blog index > MCSA: hoe behaal ik mijn certificering?
avatar

MCSA: hoe behaal ik mijn certificering?

3 augustus 2015
door Faysal El Fassi

In mijn vorige blog lichtte ik toe welke MicrosoftMCSA-certificeringen er bestaan en waar de certificeringen voor dienen. Wanneer je dit weet en gekozen hebt welke Microsoft-certificering je graag wilt behalen, is de volgende vraag: hoe behaal ik die certificering dan? Welke opties zijn er? En wat is voor mij de beste optie? In deze blog ga ik in op het behalen van de Microsoft-certificering MCSA.

MCSA behalen: de start

De vraag die je jezelf altijd eerst moet stellen is: waarom wil ik de certificering MCSA behalen? Heb je de kennis nodig om je dagelijkse werkzaamheden uit te voeren? Wil je je marktwaarde als IT-professional vergroten? Wil je jezelf omscholen naar een ander vakgebied? Heeft je werkgever je gevraagd de certificering te behalen voor strategisch belang? En zo zijn er nog meer mogelijkheden.

Het antwoord op bovenstaande vraag is van belang om te bepalen via welke weg je de certificering MCSA het beste kunt behalen. Ik kom hier verderop in deze blog op terug. Er bestaan verschillende opties die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Probeer met behulp van die voor- en nadelen af te wegen welke optie het beste bij je past.

MCSA behalen, optie 1: klassikale standaardtrainingen

Certificering MCSAMicrosoft-trainingenDuur in dagenMicrosoft-examens
MCSA Windows Server 2012 R2MOC204105 dagen70-410
MOC204115 dagen70-411
MOC204125 dagen70-412
MCSA Windows 8MOC206875 dagen70-687
MOC206885 dagen70-688
MCSA Office 365MOC203465 dagen70-346
MOC203475 dagen70-347
MCSA SQL Server 2012MOC204615 dagen70-461
MOC204625 dagen70-462
MOC204635 dagen70-463

Voordelen van klassikale standaardtrainingen:

 • Je bent niet op kantoor of thuis waardoor je je volledig kunt concentreren op de training.
 • Je kunt ervaringen uitwisselen met je medecursisten.
 • Je hebt interactie met de docent.
 • Je beschikt over een lab om praktijkopdrachten uit te voeren.

Nadelen van klassikale standaardtrainingen:

 • De trainingen zijn gepland in 5 aaneengesloten dagen dus ze zijn relatief lastig te combineren met je lopende projecten of werkzaamheden.
 • Het instroomniveau van cursisten verschilt wel eens, waardoor je medecursisten meer of minder voorkennis hebben dan jij.
 • Je behandelt veel stof in een kort tijdsbestek waardoor je soms meer theorie te verwerken krijgt dan je op kunt nemen.
 • Het is een algemene training met aaneengesloten dagen waardoor je de theorie pas achteraf, wanneer je weer op je werk bent, in de praktijk brengt en je eventuele vragen dus niet meer aan de docent kunt stellen.

MCSA behalen, optie 2: e-learning in zelfstudie

E-learning is een andere manier om de leerstof onder de knie te krijgen, waarbij je gebruik maakt van digitaal cursus- of videomateriaal.

Om terug te komen op de reden van het behalen van de certificering, waarover ik eerder in deze blog schreef: e-learning is bijvoorbeeld geschikt wanneer je enige doel is de examens te behalen, zonder daarnaast praktijkkennis op te doen.

Voordelen van e-learning:

 • Je bepaalt zelf waar en wanneer je de training volgt. Het is dus erg flexibel en goed te combineren met je activiteiten op en buiten het werk.
 • De investering voor e-learning vaak lager dan die voor klassikale trainingen.
 • Je hebt de mogelijkheid om, tussen studiemomenten door, de geleerde theorie in de praktijk te brengen.
 • Je kunt leren in je eigen tempo.

Nadelen van e-learning:

 • E-learning is niet interactief, je kunt dus geen vragen stellen aan de docent.
 • E-learning vergt discipline, want je kunt zelf bepalen wanneer je de training wilt volgen. Het risico op uitstel is groot.
 • Je leert alleen en kunt dus geen ervaringen uitwisselen met medecursisten.
 • Je kunt niet altijd alle leerdoelen behalen. Praktijkkennis doe je bijvoorbeeld niet op met behulp van e-learning.

MCSA behalen, optie 3: FastTrack, combinatie klassikaal en zelfstudie

In een FastTrack is het aantal klassikale trainingsdagen gereduceerd. De klassikale trainingsdagen vinden niet aaneengesloten plaats, maar worden afgewisseld met zelfstudiemomenten.

Om terug te komen op de reden van het behalen van de certificering, waarover ik eerder in deze blog schreef: een FastTrack is bijvoorbeeld geschikt als je meer wilt leren over specifieke onderwerpen of als je naast theoretische kennis ook praktijkkennis op wilt doen.

Certificering MCSAMicrosoft FastTrackDuur in dagenMicrosoft-examens
MCSA Windows Server 2012 R2FastTrack MCSA Windows Server 2012 R28 dagen70-410
70-411
70-412
MCSA Windows 8FastTrack MCSA Windows 86 dagen70-687
70-688
MCSA Office 365FastTrack MCSA Office 3654 dagen70-346
70-347
MCSA SQL Server 2012FastTrack MCSA SQL Server8 dagen70-461
70-462
70-463

Voordelen van een FastTrack:

 • Omdat de klassikale trainingsdagen niet aaneengesloten plaatsvinden, kun je de theorie direct in de praktijk toepassen en heb je meer tijd om de theorie onder de knie te krijgen.
 • Je kunt ervaringen uitwisselen met je medecursisten.
 • Je hebt interactie met de docent. Gecombineerd met voordeel 1 en 2 sluit dit aan bij het 70:20:10-concept waarover mijn collega Kees eerder een blog schreef.
 • Je beschikt over een lab om praktijkopdrachten uit te voeren.
 • Overlap uit de verschillende trainingen wordt verwijderd zodat het volgen van een FastTrack minder tijd kost dan het volgen van standaardtrainingen.
 • Door het reduceren van de trainingsdagen ben je minder lang weg van de werkvloer.
 • De investering van een FastTrack is lager dan die van een standaardtraining.

Nadelen van een FastTrack:

 • De voorbereiding op de klassikale trainingsdagen vergt discipline, want daarvoor moet je zelf een geschikt moment kiezen.
 • Een FastTrack is een opleidingsprogramma met trainingsdagen verspreid over een langere tijd.

Welke optie past het beste bij jou?

Regelmatig vragen klanten mij om advies over de ‘beste’ optie. Mijn antwoord is altijd: er bestaat niet zoiets als een beste optie. Iedereen is verschillend en ieders situatie is anders. Door het stellen van een aantal vragen krijg ik al snel een goed beeld van hetgeen het beste bij je past. Neem gerust contact met me op. Ik help je graag!

Tags: , ,

Geef een antwoord