Blog index > VersaStack en de gevolgen voor het datacenter en beheer
avatar

VersaStack van Cisco en IBM: wat betekent het voor het datacenter en de beheerders in je organisatie?

3 augustus 2015
door Karin van Erven

SVersaStackuccesvol zijn anno 2015 betekent snel kunnen schakelen. Organisaties van deze tijd moeten zich in rap tempo kunnen aanpassen aan veranderende prioriteiten. En dus snel én betrouwbaar nieuwe IT-applicaties kunnen invoeren. Organisaties hebben behoefte aan een IT-infrastructuur die eenvoudig, efficiënt en veelzijdig is.

VersaStack van Cisco en IBM biedt de oplossing. Maar het vraagt wel een andere benadering van de IT-afdeling. Wat is VersaStack en wat betekent het voor het datacenter en de beheerders in je organisatie? Daar geef ik in deze blog antwoord op.

VersaStack: wat is het?

VersaStack is een schaalbare datacenteroplossing met server-, storage- en network-componenten. IBM Storwize V7000-storage wordt samengebracht met Cisco UCS, Cisco Nexus, Cisco MDS 9000 en Cisco UCS Director. Het biedt een complete IT-infrastructuur.

VersaStack wordt fysiek als eenheid geleverd. Alle componenten bevinden zich in 1 rack. De bekabeling is hierdoor tot een minimum beperkt, wat de verbruikte energie en warmteontwikkeling verlaagt. Meer informatie over VersaStack vind je in deze brochure [.pdf].

VersaStack: wat betekent het voor het datacenter in jouw organisatie?

Met VersaStack kun je de infrastructuur van het datacenter sneller implementeren, kun je informatie en resources efficiënter beheren en is het gemakkelijker om in te spelen op veranderingen.

VersaStack wordt ondersteund door Cisco Validated Design. In een validated design worden systemen gebouwd die gebaseerd zijn op bestaande technieken en veelvoorkomende gebruikerstoepassingen. Het ontwerp bestaat uit een set van technologieën, oplossingen en toepassingen die vooraf getest en gedocumenteerd is. Specialisten kunnen zo meer betrouwbare en voorspelbare oplossingen maken, waardoor bedrijfsrisico’s worden verkleind en implementatietijden worden verkort.

VersaStack is gereed voor Cisco ACI. Deze mogelijkheid, gecombineerd met Cisco Intercloud Fabric, opent de deur voor de aanmaak van open en veilige hybrid cloud-ready oplossingen die de IT flexibeler maken en die leiden tot verbeteringen op het gebied van implementatie, operationele efficiency en eenvoud.

De infrastructuur vanuit één punt beheren, makkelijk wijzigingen aanbrengen terwijl applicaties lopen, snel en eenvoudig nieuwe applicaties toevoegen, snel fouten opsporen en oplossen: het gebruik van VersaStack maakt het leven van datacentermedewerkers een stuk eenvoudiger. Maar het heeft ook consequenties voor de manier waarop het beheer ingericht wordt. Het beheer van een VersaStack verschilt namelijk sterk van het beheer van traditionele systemen.

Hoe gaat het beheer van VersaStack in zijn werk? En wat moet een organisatie doen om ervoor te zorgen dat beheerders klaar zijn voor deze nieuwe manier van werken?

VersaStack en beheer

Ik noemde het al: het beheer van een VersaStack is significant anders dan het beheer van bijvoorbeeld traditionele systemen. Bij traditionele systemen worden server, netwerk en storage min of meer apart beheerd. Een VersaStack-beheerder krijgt te maken met het centrale beheer van de onderste 3 lagen van de stack: storage, netwerk en server. De beheerder gebruikt verder Unified Management, bijvoorbeeld UCS Director, dat het mogelijk maakt de gehele omgeving te beheren. Het vraagt een andere denkwijze van de beheerder.

Wat moet een organisatie doen om klaar te zijn voor deze verandering?

Belangrijk is dat een organisatie de overstap maakt van een beheerorganisatie waarin het beheer van storage, netwerk en server gescheiden is naar een geïntegreerde beheerorganisatie. Dat vraagt om nieuwe kennis en denkwijze van de beheerders. Zij dienen niet alleen kennis hebben van de beheertak waarvoor zij eerst verantwoordelijk waren, maar moeten kennis opdoen van zowel storage, netwerk en server.

Fast Lane heeft een VersaStack-opleidingsprogramma samengesteld voor deze beheerders. De trainingen richten zich op het beheer van VersaStack als geheel. Uiteraard kan een beheerder zich verder specialiseren in 1 van de componenten storage, netwerk en server. De beheerder ontwikkelt een T-profiel: een brede basis op storage, netwerk en server met een specialisatie op 1 van deze componenten.

Alleen zo kan een organisatie VersaStack succesvol beheren. Is jouw organisatie er klaar voor?

Wil je meer weten over de VersaStack-trainingen? Dan kun je altijd contact met me opnemen!

Tags: , ,

Geef een reactie