Blog index > Cisco Advanced Collaboration Architecture-specialisatie: alle wijzigingen
avatar

Cisco Advanced Collaboration Architecture-specialisatie: alle gewijzigde exameneisen op een rij

5 juni 2018
door Herman Goedman

Cisco Advanced Collaboration ArchitectureVorig jaar kondigde Cisco een aantal belangrijke wijzigingen aan in de partnerspecialisaties Cisco Advanced Collaboration Architecture en Cisco Advanced Data Center Architecture.

In deze blog ga ik dieper in op de wijzigingen in de Cisco Advanced Collaboration Architecture-specialisatie. Wat is de impact voor Cisco-partners die hun partnerstatus baseren op deze specialisatie?

Cisco Advanced Collaboration Architecture-specialisatie: voor wie en waarom is deze belangrijk?

De Cisco Advanced Collaboration Architecture-specialisatie is belangrijk om 2 redenen:

  1. De partnerstatus van veel Cisco-partners hangt ervan af. Wanneer de medewerkers van de organisatie op het moment van hercertificering, renewal, niet over de juiste certificaten beschikken, is de partner niet langer Gold- of Premier-gecertificeerd.
  2. De Value Incentive Program (VIP) rebate hangt ervan af. Wanneer de medewerkers van de organisatie bij het in- en uitgaan van het kwartaal of half jaar niet over de juiste certificaten beschikken, komt de partner niet in aanmerking voor de rebates en dit kan om veel geld gaan.

Reden genoeg om na te gaan of deze blog van toepassing is op jouw organisatie en zo ja: om de wijzigingen in de Cisco Advanced Collaboration Architecture-specialisatie goed te kennen.

Cisco Advanced Collaboration Architecture-specialisatie: wat verandert er?

De Cisco Advanced Collaboration Architecture-specialisatie kent 7 rollen:

  1. Accountmanager
  2. System Engineer
  3. Field Engineer
  4. Extra rol 1: Contact Center
  5. Extra rol 2: Video Collaboration
  6. Extra rol 3: Collaboration Servers & Appliances
  7. Extra rol 4: Cloud Collaboration

De wijzigingen hebben betrekking op de nummers 1, 6 en 7, dus de rol van accountmanager en de extra rollen 3 en 4. De overige rollen blijven ongewijzigd.

Vanaf 28 juni kan een Cisco-partner die zich wil hercertificeren op basis van de Cisco Advanced Collaboration Architecture-specialisatie dit alleen doen volgens de nieuwe exameneisen.

Een overzicht van de wijzigingen:

RolOude exameneisenNieuwe exameneisen
Accountmanager• 810-440 DTBAA of 810-401 SBO of 810-403 SBO
+
• 700-037 PSACAS
• 810-440 DTBAA of 810-401 SBO of 810-403 SBO
+
• 700-651 CASE
Extra rol 3: Collaboration Servers & Appliances• 648-244 DIUCUCS• 500-325 CSA
Extra rol 4: Cloud Collaboration• 648-232 CWSDI• 500-301 CCS

Zogenaamde ‘kruisrollen’ tussen een accountmanager, system engineer en field engineer zijn niet toegestaan. Een system engineer mag bijvoorbeeld niet de rol van field engineer invullen en andersom ook niet. Ook mag een field engineer niet ook de rol van field engineer in een andere Advanced Architecture-specialisatie invullen.

De extra rollen zijn geheel vrij in te vullen door een willekeurige medewerker, ook als deze al rollen in andere specialisaties invult. Het is toegestaan om 1 medewerker alle extra rollen in te laten vullen, maar dit raad ik af. Het maakt de partnerstatus te afhankelijk van deze ene medewerker.

Wat te doen?

  1. Ga na wat de renewal date, de hercertificeringsdatum, van jouw organisatie is.
  2. Ga na of jouw medewerkers de rollen van Accountmanager en de extra rollen invullen volgens de oude of de nieuwe exameneisen.
  3. Worden de rollen ingevuld volgens de oude exameneisen? Plan dan de examenvoorbereiding en de examens tijdig in om er zeker van te zijn dat jouw organisatie voldoet aan alle eisen voor hercertificering.

Voorbeeld: “Onze renewal date is over 2 maanden. Zijn de oude exameneisen dan nog voldoende?”

Nee. Alleen wanneer de renewal date vóór 28 juni is, is het mogelijk te hercertificeren met de oude exameneisen. Voor een renewal date na 28 juni 2018, zijn de nieuwe exameneisen verplicht. De informatie die je ziet in het Cisco-tool kan soms wat onduidelijk zijn, dus onthoud de datum van 28 juni 2018 goed.

Vragen, advies of meer informatie

Heb je vragen over de nieuwe certificeringeisen in de Cisco Advanced Collaboration Architecture-specialisatie? Laat het me weten. Ik help je graag!

Tags: , , , , ,

Geef een reactie