Blog index > Advanced Data Center Architecture-specialisatie: belangrijke wijzigingen
avatar

Advanced Data Center Architecture-specialisatie: belangrijke wijzigingen voor Cisco-partners

30 mei 2018
door Herman Goedman

Data Center ArchitectureVorig jaar kondigde Cisco een aantal belangrijke wijzigingen aan in de partnerspecialisaties voor Cisco Data Center en Cisco Collaboration:

  • Advanced Data Center Architecture-specialisatie
  • Advanced Collaboration Architecture-specialisatie

In deze blog ga ik dieper in op de wijzigingen in de Advanced Data Center Architecture-specialisatie. Wat is de impact voor Cisco-partners die hun partnerstatus baseren op deze specialisatie? In een volgende blog behandel ik de wijzigingen op het gebied van Cisco Collaboration.

Advanced Data Center Architecture-specialisatie: voor wie en waarom is deze belangrijk?

De Advanced Data Center Architecture-specialisatie is belangrijk om 2 redenen:

  1. De partnerstatus van veel Cisco-partners hangt ervan af. Wanneer de medewerkers van de organisatie op het moment van hercertificering, renewal, niet over de juiste certificaten beschikken, is de partner niet langer Gold- of Premier-gecertificeerd.
  2. De Value Incentive Program (VIP) rebate hangt ervan af. Wanneer de medewerkers van de organisatie bij het in- en uitgaan van het kwartaal of half jaar niet over de juiste certificaten beschikken, komt de partner niet in aanmerking voor de rebates en dit kan om veel geld gaan.

Reden genoeg om na te gaan of deze blog van toepassing is op jouw organisatie en zo ja: om de wijzigingen in de Advanced Data Center Architecture-specialisatie goed te kennen.

Advanced Data Center Architecture-specialisatie: wat verandert er?

De Advanced Data Center Architecture-specialisatie kent 4 rollen:

  1. Accountmanager
  2. System Engineer
  3. Field Engineer 1
  4. Field Engineer 2

De wijzigingen hebben betrekking op de technische rollen, de rollen 2 t/m 4. De rol van accountmanager blijft ongewijzigd.

Vanaf 28 mei kan een Cisco-partner die zich wil hercertificeren op basis van de Advanced Data Center Architecture-specialisatie dit alleen doen volgens de nieuwe exameneisen.

Een overzicht:

RolOude exameneisenNieuwe exameneisen
System Engineer• 642-998 DCUFD
+
• 642-996 DCUCD
• 300-160 DCID
Field Engineer 1 *)• 642-999 DCUCI
+
• 642-035 DCUCT
• 300-175 DCUCI
+
• 300-180 DCIT
Field Engineer 2 *)• CCNP Routing & Switching of CCNP Data Center
+
• 642-997 DCUFI
+
• 642-980 DCUFT
CCNP Routing & Switching of CCNP Data Center
+
• 300-165 DCII
+
• 300-180 DCIT

*) 1 engineer mag zowel de rol van Field Engineer 1 als de rol van Field Engineer 2 invullen. Een System Engineer mag niet de rol van Field Engineer invullen en andersom ook niet.

Wat te doen?

  1. Ga na wat de renewal date, de hercertificeringsdatum, van jouw organisatie is.
  2. Ga na of jouw engineers de rollen van System Engineer, Field Engineer 1 en Field Engineer 2 invullen volgens de oude of de nieuwe exameneisen.
  3. Worden de rollen ingevuld volgens de oude exameneisen? Plan dan de examenvoorbereiding en de examens tijdig in om er zeker van te zijn dat jouw organisatie voldoet aan alle eisen voor hercertificering.

Verwarring over de examens

Deze week bezocht ik een Gold-partner die mij vertelde een schriftelijke toezegging van Cisco te hebben dat het examen DCUCI 642-999 nog gebruikt mag worden voor CCNP Data Center-certificering. Dit klopt. Het examen mag echter niet worden gebruikt als aanvullend examen voor de rol van Field Engineer 1. Voor die rol gelden de nieuwe exameneisen.

Hetzelfde geldt voor de rol van Field Engineer 2. De wijze waarop de engineer de CCNP Data Center-certificering heeft behaald, staat los van de aanvullende exameneisen.

Voorbeeld: “Onze renewal date is over 2 maanden. Zijn de oude exameneisen dan nog voldoende?”

Nee. Alleen wanneer de renewal date vóór 28 mei was, was het mogelijk te hercertificeren met de oude exameneisen. Voor een renewal date na 28 mei 2018, zijn de nieuwe exameneisen verplicht. De informatie die je ziet in het Cisco-tool kan soms wat onduidelijk zijn, dus onthoud de datum van 28 mei 2018 goed.

Vragen, advies of meer informatie

Heb je vragen over de nieuwe certificeringeisen in de Advanced Data Center Architecture-specialisatie? Laat het me weten. Ik help je graag!

Tags: , , , , ,

Geef een reactie