Blog index > Citrix-trainingen en -certificeringen: de wijzigingen op een rij
avatar

Citrix-trainingen en -certificeringen: de wijzigingen op een rij

10 april 2018
door Daniëlle Demeijer

Citrix-trainingenDe afgelopen periode hebben er veel wijzigingen plaatsgevonden in het trainingscurriculum van Citrix. Hoe ziet het huidige aanbod aan Citrix-trainingen er op dit moment uit? Welke certificeringen kunnen worden behaald? En welke Citrix-trainingen zijn daarvoor nodig? In deze blog zet ik alles op een rij.

Citrix-trainingen en hercertificering

Allereerst een belangrijke wijziging op het gebied van hercertificering. Een Citrix-certificering is 3 jaar geldig. Als je huidige certificering nog niet is verlopen, kun je je hercertificeren door de bijbehorende klassikale Citrix-training te volgen. Je hoeft dan dus geen examen te doen.

Citrix-trainingen voor virtualisatie

Het huidige curriculum voor Citrix-trainingen op het gebied van virtualisatie ziet er als volgt uit:

Citrix-trainingen voor virtualisatie

De meest gekozen weg voor het behalen van de certificering CCE-V is:

 • CXD-210 + examen 1Y0-203
 • CXD-310 + examen 1Y0-311
 • CXD-410 + examen 1Y0-401

Er is een alternatieve route:

 • CMB-310 (= CXD-210 + CXD-310) + examen 1Y0-203 + examen 1Y0-311
 • CXD-303 (geen examen)
 • CXD-410 + examen 1Y0-401

Let op:

 • Beschik je op dit moment over een geldige of verlopen certificering CCE-V? Dan heb je tot 30 juni 2018 de tijd om je te hercertificeren voor CCE-V door het volgen van de klassikale Citrix-training XenApp and XenDesktop 7.1x Assessment, Design and Advanced Configurations (CXD-410). Je kunt je dus hercertificeren zonder een examen af te leggen. In tegenstelling tot de training CXD-400 zijn er in de nieuwe training CXD-410 labs beschikbaar. Laat je de certificering verlopen? Dan moet je na 30 juni 2018 helemaal opnieuw beginnen met certificeren.
 • Beschik je op dit moment over een geldige certificering CCA-XenApp 6.x? Deze certificering houdt op 30 juni 2018 op te bestaan. Je kunt ervoor kiezen om je, relatief makkelijk, te certificeren voor CCA-V (level 200) door het volgen van de klassikale Citrix-training Citrix XenApp and XenDesktop 7.1x Administration (CXD-210) vóór 31 december 2018.

Citrix-trainingen voor networking

Het huidige curriculum voor Citrix-trainingen op het gebied van networking ziet er als volgt uit:

Citrix-trainingen voor networking

De meest gekozen wegen voor het behalen van de certificering CCE-N zijn:

 • CNS-220 + examen 1Y0-240
 • CNS-320 + examen 1Y0-350
 • CNS-420 + examen 1Y0-440

en

 • CNS-222 + examen 1Y0-230
 • CNS-320 + examen 1Y0-350
 • CNS-420 + examen 1Y0-440

Nieuw is de Citrix-training Architecting a Citrix Networking Solution (CNS-420) met bijbehorend examen 1Y0-440. Hiermee heeft Citrix het certificeringslevel Expert voor networking geïntroduceerd.

Citrix-trainingen voor mobility

Het huidige curriculum voor Citrix-trainingen op het gebied van mobility ziet er als volgt uit:

Citrix-trainingen voor mobility

Voor mobility is er slechts 1 certificering beschikbaar: CCP-M. Je behaalt de certificering wanneer je de klassikale Citrix-training Deploying Enterprise Mobility Solutions with Citrix XenMobile 10 (CXM-303) volgt en het examen 1Y0-371 succesvol aflegt.

Citrix-trainingen voor cloud

Het huidige curriculum voor Citrix-trainingen op het gebied van cloud ziet er als volgt uit:

Citrix-trainingen voor cloud

Dit jaar introduceerde Citrix cloud-certificeringen. Er zijn geen examens beschikbaar voor deze certificeringen. Vóór 30 juni 2018 is het voldoende wanneer je de klassikale Citrix-training Moving to the XenApp and XenDesktop Service on Citrix Cloud and Microsoft Azure (CXD-252) volgt. Na 30 juni 2018 dien je de klassikale training CXD-252 te volgen en vervolgens een online test met een duur van ongeveer 1 uur af te leggen.

Citrix-trainingen voor security

Het huidige curriculum voor Citrix-trainingen op het gebied van security ziet er als volgt uit:

Citrix-trainingen voor security

Er zijn geen certificeringen beschikbaar.

Citrix-certificering: voor wie is het belangrijk?

Certificering is belangrijk voor Citrix-partners. Partners ontvangen extra korting wanneer ze gecertificeerde medewerkers in dienst hebben.

Om reseller te mogen zijn, dient een organisatie 1 gecertificeerde medewerker per productgroep in dienst te hebben. Hoe meer gecertificeerde medewerkers, hoe hoger de status binnen Citrix en hoe meer korting de organisatie ontvangt.

Let op:

In het 2e kwartaal van 2018 (april t/m juni) geeft Citrix zijn resellers 50% korting op een cloud-training van Citrix. De voorwaarden zijn als volgt:

 • De training moet vóór 30 juni 2018 gevolgd worden;
 • De reseller mag maximaal 2 medewerkers in aanmerking laten komen voor de korting;
 • De verrekening vindt plaats na afloop van de training en is gebaseerd op de factuur die Fast Lane verstuurt.

Citrix-trainingen en e-kits

Ik sluit af met een weetje over Citrix e-kits: het digitale cursusmateriaal. Wist je dat e-kits altijd beschikbaar blijven in je MyCitrix-account? Citrix update de e-kits altijd naar de laatste versie totdat er een compleet nieuwe training beschikbaar komt. Het gaat hier om het theoriemateriaal en niet om de lab-omgeving. De lab-omgeving is alleen beschikbaar tijdens de training.

Meer weten?

Wil je meer weten over Citrix-trainingen en -certificeringen? Neem contact met me op via daniëlle.demeijer@flane.nl of 030 658 2131. Ik help je graag!

Tags: , , , , ,

Geef een reactie