Blog index > Citrix Certified Professional - Networking certificering wijzigt
avatar

Citrix Certified Professional – Networking: wijziging in certificering biedt kansen

15 augustus 2017
door Isaac Meit

Citrix Certified Professional - NetworkingCitrix heeft wijzigingen aangebracht in de certificeringen voor Citrix Networking. Dit biedt tijdelijk – slechts tot medio januari 2018 – kansen voor iedereen die de certificering Citrix Certified Professional – Networking (CCP-N) wil behalen.

Citrix Certified Professional – Networking: oude situatie

Je volgt de training Citrix NetScaler Essentials and Traffic Management (CNS-220), slaagt voor het examen 1Y0-351 en behaalt zo de certificering Citrix Certified Professional – Networking (CCP-N).

Citrix Certified Professional – Networking: nieuwe situatie

In de nieuwe – op dit moment gedeeltelijk beschikbare – situatie behaal je de certificering in 2 stappen:

  1. Je volgt eerst de training Citrix NetScaler Essentials and Traffic Management (CNS-220), slaagt voor het examen 1Y0-240 en behaalt de certificering Citrix Certified Associate – Networking.
  2. Vervolgens volg je de training Citrix NetScaler Advanced Topics – Security, Management, and Optimization (CNS-320), slaagt voor het (veel lastigere) examen 1Y0-340 en behaalt de certificering Citrix Certified Professional – Networking (CCP-N).

Opmerkingen:

  • Examen 1Y0-340 komt naar alle waarschijnlijkheid begin Q4 beschikbaar.
  • Examens 1Y0-240, 1Y0-340 en vervolgexamens gaan uit van Citrix NetScaler versie 12; examen 1Y0-351 gaat uit van versie 10.5.

Inderdaad: dezelfde training (CNS-220) geeft in de nieuwe certificeringsstructuur toegang tot een lagere certificeringsstatus dan vroeger!

Waarom deze wijziging?

Citrix trekt het certificeringspad voor Networking gelijk met dat voor Virtualisatie. Een getrapt model, waarbij je altijd eerst de Associate-certificering moet behalen voordat je de Professional-certificering kunt behalen, en je eerst de Professional-certificering moet behalen voordat je de Expert-certificering kunt behalen.

Trainingen uit de ‘200-reeks‘ leiden op tot Associate-certificeringen, trainingen uit de ‘300-reeks‘ leiden op tot Professional-certificeringen en trainingen uit de ‘400-reeks‘ leiden op tot Expert-certificeringen.

Welke kans biedt deze wijziging en wat moet je doen?

Het examen 1Y0-351 blijft tot medio januari beschikbaar. Slaag je voor dit examen? Dan behaal je direct de certificering Citrix Certified Professional – Networking zonder dat je eerst de Associate-certificering hoeft te behalen!

Dit is interessant voor iedereen die per direct de CCP-N certificering wil behalen.

  • Heb je de training CNS-220 (of de voorganger CNS-205) gevolgd, dan adviseren we je ‘in de boeken’ te duiken, vóór medio januari 2018 te slagen voor het examen 1Y0-351 en zo de certificering te behalen.
  • Heb je geen NetScaler-ervaring? Dan adviseren we om de CNS-220 te volgen, vóór medio januari 2018 te slagen voor het examen 1Y0-351 en zo de certificering te behalen.
  • Heb je de training CNS-222 gevolgd? Dan adviseren we om de 2-daagse CNS-219 te volgen, vóór medio januari 2018 te slagen voor het examen 1Y0-351 en zo de certificering te behalen.

Let op!

Eerder schreef ik de blog Citrix-certificering: belangrijke wijzigingen voor hercertificering. Daarin beschrijf ik dat iedereen die reeds beschikt over een Citrix-certificering, ook al is het een Citrix-certificering die op dit moment niet meer bestaat, de mogelijkheid wordt geboden om te hercertificeren door een officiële klassikale training bij te wonen. Het examen hoeft dan niet afgelegd te worden.

Het is erg makkelijk om te concluderen dat een reeds behaalde certificering Citrix Certified Professional – Networking verlengd kan worden door de training CNS-220 te volgen. Dat is niet zo. Het volgen van de training CNS-220 of CNS-222 verlengt wel een reeds behaalde CCA-N certificering.

Heb je in het verleden de certificering Citrix Certified Professional – Networking behaald en verloopt deze bijna? Dan heeft het zin om voor 31 december de NetScaler Advanced-training CNS-330 te volgen. Je krijgt veel NetScaler diepgang aangeboden (!) en hercertificeert hiermee wél naar CCP-N.

Na 31 december geldt hercertificering alleen als je CCP-N certificering nog niet verlopen is. Meer informatie lees je in mijn blog over hercertificering.

Meer weten over de Citrix-certificeringen?

Stuur me gerust een e-mail. Ik help je graag!

Tags: , ,

Geef een reactie