Blog index > Citrix-certificering: belangrijke wijzigingen voor hercertificering
avatar

Citrix-certificering: belangrijke wijzigingen voor hercertificering

3 augustus 2017
door Isaac Meit

Citrix-certificeringBeschik of beschikte je over een Citrix-certificering? Recent heeft Citrix belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de regels ten aanzien van hercertificering.

Ik leg je graag uit wat er gewijzigd is en licht aan de hand van 5 voorbeelden toe wat de impact is van de nieuwe regels.

Citrix-certificering: wat is er gewijzigd ten aanzien van hercertificering?

Als basis is een Citrix-certificering maximaal 3 jaar geldig. Er zijn nu 2 manieren om gecertificeerd te blijven.

  1. Het is nog steeds mogelijk om een Citrix-certificering te behalen of te verlengen door het examen (opnieuw) af te leggen en te slagen.
  2. Iedereen die reeds beschikt over een Citrix-certificering, ook al is het een Citrix-certificering die op dit moment niet meer bestaat, wordt de mogelijkheid geboden om te hercertificeren door een officiële klassikale training bij te wonen. Het examen hoeft dan niet afgelegd te worden.

Het bijwonen van de training heeft dus dezelfde status gekregen als het behalen van het examen, mits er sprake is van hercertificering.

Let op: is je Citrix-certificering al verlopen? Ook dan kun je gebruikmaken van deze mogelijkheid tot hercertificering. Wel moet je de training dan vóór 31 december 2017 hebben gevolgd.

Citrix-certificering: wat is de impact van de wijzigingen?

Het is interessant om te kijken wat de impact is. Ik leg dit uit aan de hand van de onderstaande 5 voorbeelden.

Citrix-certificering – voorbeeld 1

Dennis heeft examen 1Y0-201 behaald op 1 september 2015 en is dus CCA-V gecertificeerd tot 1 september 2018. In april 2018 volgt Dennis de training CXD-210.

Omdat hij de training volgt wordt de Citrix-certificering met 3 jaar verlengd zonder dat hij opnieuw examen hoeft te doen.

Citrix-certificering – voorbeeld 2

Sarah is CCA-V gecertificeerd tot eind 2020. Zij volgt de vervolgtraining, de ‘Advanced’-training, CXD-310 in april 2018. De CCA-V certificering wordt niet automatisch verlengd omdat de training CXD-310 gekoppeld is aan CCP-V certificering.

Citrix-certificering – voorbeeld 3

Greg heeft in het verleden de CCA-V certificering behaald door het behalen van examen 1Y0-200 of 1Y0-201. Deze Citrix-certificering verloopt op 1 februari 2018. Als Greg de training CXD-210 volgt vóór 1 februari 2018 is hercertificering voor de volgende 3 jaar een feit. Na 1 februari 2018 moet de kandidaat opnieuw examen doen (1Y0-202) om zich te hercertificeren. De training (alsnog) volgen na 1 februari levert geen automatische certificering op.

Citrix-certificering – voorbeeld 4

Alice heeft in het verleden de CCIA certificering behaald. Deze Citrix-certificering is al meer dan 4 jaar niet meer te behalen en is verlopen. CCIA correspondeert met de nieuwe certificering CCE-V.

Als Alice de training CXD-400 volgt vóór 31 december 2017 wordt de certificering CCE-V automatisch toegekend. Na 31 december 2017 is zij verplicht om achtereenvolgens 1Y0-202 (CCA-V), 1Y0-311 (CCP-V) en 1Y0-401 (CCE-V) te behalen om dezelfde status te verkrijgen.

Citrix-certificering – voorbeeld 5

Jerry heeft in het verleden de CCEE certificering behaald. Deze Citrix-certificering is al meer dan 4 jaar niet meer te behalen en is verlopen. CCEE correspondeert met de nieuwe certificering CCP-V. Jerry heeft 3 mogelijkheden om de CCP-V certificering te behalen.

  1. Hij slaagt voor de examens 1Y0-202 (CCA-V) en 1Y0-311 (CCP-V). Dit kan ook nog na 31 december 2017.
  2. Hij volgt voor 31 december 2017 de training CXD-310, waarin vele ‘advanced’ onderwerpen op het gebied van troubleshooten in een virtualisatie-omgeving en Provisioning Services worden behandeld.
  3. Hij volgt voor 31 december 2017 de instap FastTrack-training CMB-310 en de troubleshoot-training CXD-303. Vanwege het FastTrack-karakter spaart Jerry hiermee 2 trainingsdagen uit.

De koppeling tussen de ‘expired’ Citrix-certificering, de te volgen trainingen en de huidige Citrix-certificeringen is terug te vinden in de onderstaande tabel.

Vervallen Citrix-certificeringVereiste trainingenHuidige Citrix-certificering
* Citrix Certified Associate – Virtualization (CCA – V)
* Citrix Certified Advanced Administrator for Citrix XenApp 6 (CCAA)

Note:
Citrix Certified Administrator (CCA) for Citrix XenApp 6 or 6.5 does not fall in any category.
CXD-210: XenApp and XenDesktop 7.1x AdministrationCCA – V
of
CMB-300: Deploy and Manage Citrix XenApp/XenDesktop 7.6 Fast Track
of
CMB-310: XenApp, XenDesktop, and Provisioning Services 7.1x Administration (Fast Track)
* Citrix Certified Professional – Virtualization (CCP – V)
* Citrix Certified Enterprise Engineer (CCEE)
CXD-310: Citrix XenApp and XenDesktop 7.1x Advanced AdministrationCCP – V
of
CMB-310: XenApp, XenDesktop, and Provisioning Services 7.1x Administration (Fast Track)
+
CXD-303: Citrix XenApp and XenDesktop 7.1x Optimization and Troubleshooting
* Citrix Certified Expert – Virtualization (CCE – V)
* Citrix Certified Integration Architect (CCIA)
CXD-400: Designing App and Desktop Solutions with Citrix XenApp and XenDesktopCCE – V
Citrix Certified Associate – Networking (CCA – N)CNS-220: Citrix NetScaler Essentials and Traffic ManagementCCA – N
of
CNS-222: Citrix NetScaler Essentials and Unified Gateway
Citrix Certified Professional – Networking (CCP – N)CNS-320: Citrix NetScaler Advanced Topics – Security, Management, and OptimizationCCP - N
Citrix Certified Professional – Mobility (CCP – M)CXM-303: Deploying Enterprise Mobility Solutions with Citrix XenMobileCCP – M

Heb je vragen over de gewijzigde regels of over het opnieuw behalen van je Citrix-certificering? Laat het me weten. Ik help je graag!

Tags: ,

Geef een reactie