Blog index > Hoe FlexPod de werkwijze van de beheerafdeling verandert
avatar

Hoe FlexPod de denk- en werkwijze van de beheerafdeling verandert

13 maart 2015
door Kees Boot

Het gebruik van FlexPod heeft veel technische voordelen voor een organisatie, maar het heeft ook consequenties voor de manier waarop de beheerafdeling wordt ingericht. Het beheer van een FlexPod verschilt namelijk sterk van het beheer van traditionele systemen.

Hoe gaat het beheer van FlexPod in zijn werk? En wat moet een organisatie doen om ervoor te zorgen dat beheerders klaar zijn voor deze nieuwe manier van werken?

Over FlexPod

FlexPod is een vooraf geteste datacenteroplossing. De oplossing is gebouwd op een schaalbare infrastructuur van Cisco UCS, Cisco Nexus en NetApp Unified Storage.

Een FlexPod wordt fysiek als eenheid geleverd. Alle componenten bevinden zich in 1 rack. De bekabeling is hierdoor tot een minimum beperkt, iets dat de verbruikte energie en warmteontwikkeling verlaagt. Klik hier voor een document dat beschrijft wat FlexPod is en dat de voordelen en mogelijkheden op een rij zet.

Voor FlexPod is een groot aantal validated designs beschikbaar voor veelgebruikte toepassingen. Voorbeelden zijn gevirtualiseerde omgevingen met VMware, Microsoft Hyper-V, SQL Server, SharePoint, Exchange en SAP. Op deze manier kan sneller en met minder risico gereageerd worden op de businessbehoeften.

Validated designs
In een validated design worden systemen gebouwd die gebaseerd zijn op bestaande technieken en veelvoorkomende gebruikerstoepassingen. Het ontwerp bestaat uit een set technologie├źn, oplossingen en toepassingen die vooraf getest en gedocumenteerd is. Specialisten ontwerpen en implementeren zo een meer betrouwbare en voorspelbare oplossing waardoor bedrijfsrisico’s worden verkleind en implementatietijden worden verkort.

FlexPod en beheer

Het beheer van een FlexPod is significant anders dan het beheer van bijvoorbeeld traditionele systemen. Een FlexPod-beheerder krijgt te maken met het centrale beheer van de onderste 3 lagen van de stack: storage, netwerk en server. De beheerder gebruikt verder Unified Management, bijvoorbeeld met UCS Director, dat het mogelijk maakt de gehele omgeving te beheren. Dit alles zorgt ervoor dat de beheerder een andere denkwijze moet hebben dan de traditionele.

NetApp en Cisco hebben een gemeenschappelijk FlexPod-opleidingsprogramma samengesteld voor deze beheerders. Het programma richt zich op het beheer van FlexPod als geheel. Uiteraard kan een beheerder zich hierna verder specialiseren in 1 van de componenten storage, netwerk en server. De beheerder ontwikkelt een T-profiel: een brede basis op storage, netwerk en server met een specialisatie op 1 van deze componenten.

Wat moet een organisatie doen om klaar te zijn voor deze verandering?

Belangrijk is dat een organisatie de overstap maakt van een beheerorganisatie waarin het beheer van storage, netwerk en server gescheiden is naar een geïntegreerde beheerorganisatie. De volgende stap is dat de beheerders niet alleen kennis hebben van de beheertak waarvoor zij eerst verantwoordelijk waren, maar dat zij kennis opdoen van zowel storage, netwerk en server. Alleen dan kan een organisatie FlexPod succesvol beheren. Is jouw organisatie er klaar voor?

Tags:

Geef een reactie