Blog index > VCP: hoe behaal ik mijn certificering?
avatar

VCP: hoe behaal ik mijn certificering?

14 maart 2016
door Eline Klooster

VCPUPDATE: deze blog is op 24 augustus 2017 geüpdatet.

Systeembeheerders moeten kunnen aantonen over bepaalde competenties te beschikken. Van alle certificeringen is de VMware-certificering al jaren één van de populairste. De certificering tot Virtual Certified Professional (VCP) voor Data Center Virtualization (DCV) is het meest gangbaar. De huidige certificering VCP-DCV behaal je voor VMware vSphere 6.5.

De certificering kan op meerdere manieren behaald worden, afhankelijk van je voorkennis, eerder afgelegde examens en eerder behaalde certificeringen. Het kan best lastig zijn de voor jou beste manier te ontdekken. Daarom zet ik in deze blog alle opties voor het behalen van de certificering VCP6.5-DCV op een rij.

Een VMware-training is verplicht

Voordat je überhaupt een examen af mag leggen, dien je deel te nemen aan een officiële VMware-training. Dat is verplicht. Welke training je het beste kunt kiezen, komt verderop in deze blog aan de orde.

Geldigheidsduur VMware-examens

VMware heeft de certificeringen een geldigheidsduur meegegeven: certificeringen zijn maximaal 2 jaar geldig.

Moet je dan iedere 2 jaar opnieuw examen doen voor hetzelfde onderdeel?

Ja en nee.

Als je bijvoorbeeld alleen werkt met de VMware vSphere-omgeving en de certificering VCP-DCV wilt blijven behouden, dan moet je inderdaad binnen 2 jaar opnieuw examen doen.

Als je echter binnen 2 jaar je examen behaalt voor een andere oplossing, bijvoorbeeld VCP6 Desktop and Mobility, dan vernieuw je je VCP-DCV automatisch voor 2 jaar.

Situatie 1: je hebt nog nooit een VMware-training gevolgd of een VMware-examen afgelegd

Je begint altijd met het volgen van een officiële VMware-training, want zoals ik eerder al schreef is het volgen van een training verplicht.

Je volgt één van onderstaande trainingen.

Na het volgen van de training, leg je het Foundation-examen (examencode 2V0-602) af. Dit is een online examen dat je thuis of op kantoor kunt afleggen. Je mag je boek en Google er dus bijhouden, als je de vragen maar binnen de gestelde tijd beantwoordt. Met het behalen van het Foundation-examen toon je aan dat je basiskennis van VMware vSphere beheerst, de fundering van alle andere VMware-producten.

Na het behalen van het Foundation-examen, leg je het examen VCP6.5-DCV (examencode: 2V0-622) af op een Pearson VUE-examenlocatie. Wanneer je deze examens behaald hebt, ben je gecertificeerd voor VCP6.5-DCV.

VCP

Situatie 1

Situatie 2: je hebt in het verleden een vSphere 6.0-training gevolgd, maar nooit de certificering VCP behaald (niet van toepassing wanneer je VCP verlopen is)

Je begint met het volgen van de VMware-training VMware vSphere 5.5 to 6.5: What’s New (VIWN). Vervolgens leg je het online Foundation-examen af en daarna het examen VCP6.5-DCV op een Pearson VUE-examenlocatie. Wanneer je de examens behaald hebt, ben je gecertificeerd voor VCP6.5-DCV.

VCP

Situatie 2

Situatie 3: je beschikt over een geldige certificering VCP6-DCV

Je bent niet verplicht een training te volgen, maar het is aanbevolen de training VMware vSphere 5.5 to 6.5: What’s New (VIWN) te volgen. Vervolgens leg je het delta-examen VCP6.5-DCV (examencode: 2V0-622D) af op een Pearson VUE-examenlocatie. Wanneer je dit examen behaald hebt, ben je gecertificeerd voor VCP6.5-DCV.

VCP

Situatie 3

Situatie 4: je beschikt over de certificering VCP van een andere VMware-oplossing (VCP-CMA, VCP-DTM, VCP-NV)

Afhankelijk van je voorkennis kun je één van de trainingen VMware vSphere 6.5: Install, Configure, Manage (VICM), VMware vSphere: Optimize and Scale (VOS) of VMware vSphere 6.5: Troubleshooting Workshop (VSTS) volgen. Je legt het examen VCP6.5-DCV af op een Pearson VUE-examenlocatie. Wanneer je dit examen behaald hebt, ben je gecertificeerd voor VCP6.5-DCV.

VCP

Situatie 4

Situatie 5: je hebt je VCP van een andere VMware-oplossing (VCP-CMA, VCP-DTM, VCP-NV) laten verlopen

Wanneer je je oude certificering hebt laten verlopen, VMware-certificeringen zijn immers 2 jaar geldig, dan geldt voor jou hetzelfde als voor iedereen op wie situatie 1 van toepassing is. Je volgt een training, legt het online Foundation-examen af en vervolgens het examen VCP6.5-DCV op een Pearson VUE-examenlocatie. Wanneer je de examens behaald hebt, ben je gecertificeerd voor VCP6.5-DCV.

VCP

Situatie 5

Situatie 6: je hebt je VCP5-DCV of VCP6-DCV laten verlopen

Wanneer je je oude certificering hebt laten verlopen, VMware-certificeringen zijn immers 2 jaar geldig, dan geldt voor jou hetzelfde als voor iedereen op wie situatie 1 van toepassing is. Daarnaast mag je de training VMware vSphere 5.5 to 6.5: What’s New (VIWN) volgen. Je volgt een training, legt het online Foundation-examen af en vervolgens het examen VCP6.5-DCV op een Pearson VUE-examenlocatie. Wanneer je de examens behaald hebt, ben je gecertificeerd voor VCP6.5-DCV.

VCP

Situatie 6

Examenvoorbereiding VCP

Een gedeelte van de onderwerpen die tijdens de examens aan bod komen, worden niet behandeld in de officiële VMware-trainingen. Wil je toch goed voorbereid deelnemen aan de examens? Dan is de examentraining VMware vSphere 6.5: Exam Preparation Workshop (VMWAREPREP) misschien iets voor jou.

Hoe boek je je VMware-examen?

Klik hier voor het boeken van het vSphere 6.5 Foundation-examen (examencode: 2V0-602).

Klik hier voor het boeken van het VMware Certified Professional 6 – Data Center Virtualization-examen (examencode: 2V0-622)

Klik hier voor het boeken van het VMware Certified Professional 6 – Data Center Virtualization Delta-examen (examencode: 2V0-622D)

Klik op de knop ‘Register Now’, log in en boek je examen.

Succes!

Succes met het behalen van de VCP-certificering! Heb je na het lezen van mijn blog nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op of met één van mijn collega’s. Wij helpen je graag!

Tags: , ,

Geef een reactie