Blog index > Hybrid IT: een must voor Cisco-partners
avatar

Hybrid IT: een must voor Cisco-partners

12 juni 2015
door Herman Goedman

Hybrid ITCisco staat bekend om zijn uitgekiende partnerprogramma, waarmee partners gestuurd worden in de keuze van hun marktpropositie. Partnerprogramma’s van andere leveranciers hebben vaak een omzetdoelstelling als voorwaarde. Cisco daarentegen, legt de nadruk op de kennis en vaardigheden die nodig zijn om complete oplossingen, de architecturen, te kunnen verkopen, implementeren en beheren.

Recent kondigde Cisco Hybrid IT aan, een nieuw onderdeel van het partnerprogramma. Wat is het, wat is de reden van deze toevoeging en wat moeten partners doen om te voldoen aan de voorwaarden?

Hybrid IT: wat is het?

Onder Hybrid IT verstaat Cisco de vaardigheid van organisaties om, naast oplossingen die op locatie van de klant ge├»mplementeerd worden – zogenaamde on premise-oplossingen – ook cloudoplossingen aan te bieden. De traditionele manier van automatisering is niet langer voldoende. Een partner van de toekomst kan niet alleen on premise-oplossingen leveren, aldus Cisco. Over 5 jaar leeft een partner van cloudoplossingen. Als een partner nu nog geen cloudoplossingen biedt, is hij straks te laat.

Hybrid IT: waaruit bestaat het?

Cisco verdeelt Hybrid IT in 4 groepen:

 1. Cisco Cloud Services
  Een Cisco Cloud Service is een cloud-service die door Cisco ontwikkeld is en die Cisco-partners doorverkopen aan hun klanten. Voorbeelden zijn Meraki, WebEx en ScanSafe. De komende maanden zullen er meer cloud-services bijkomen.
 2. Cisco Powered Cloud Services
  Een Cisco Powered Cloud Service is een cloud-service die de partner of een derde partij (een cloud-provider) gebouwd heeft met Cisco-producten. Voorbeelden zijn Hosted Collaboration Services, Infrastructure as a Service, Desktop as a Service en Hosted Security as a Service. Een volledige lijst vind je hier.
 3. Cisco Powered Managed Services
  Een Cisco Powered Managed Service is een beheerdienst die volledig gebouwd is met Cisco-producten met als doel het beheren van de IT-oplossing van een klant.
 4. Cisco-Based Partner-Created Managed Services
  Een Cisco-Based Partner-Created Managed Service is een beheerdienst die gedeeltelijk gebouwd is met Cisco-producten met als doel het beheren van de IT-oplossing van een klant.

Hybrid IT en het Cisco-partnerprogramma

Vanaf 1 augustus 2015 is het voor Cisco Gold- en Cisco Premier-partners verplicht om aan de voorwaarden voor Hybrid IT te voldoen. Cisco Select-partners hoeven niet te voldoen aan deze voorwaarden.

Een Gold-partner moet uit groep 1 of 2 minimaal 1, en uit groep 3 of 4 ook minimaal 1 cloud-service aanbieden aan klanten. In totaal moet een Gold-partner 4 cloud-services aanbieden.

Een Premier-partner moet 1 cloud service aanbieden en mag kiezen uit alle 4 de groepen.

Aanmelden van Hybrid IT-services bij Cisco

Het aanmelden van de Hybrid IT-services van jouw organisatie kan op Cisco.com onder Partner Self Service (PSS) > Certification and Specialization Application. Hier geef je aan welke cloud-diensten jouw organisatie aanbiedt of aan gaat bieden. Per gekozen cloud-dienst moet je aan kunnen tonen over de volgende documenten te beschikken:

 • Marketing- en salesmateriaal
 • Service Level Agreement (SLA)
 • Periodiek reviewproces

Zelf ontwikkelde cloud-diensten dienen te voldoen aan de Cisco reference-eisen.

Hybrid IT: welke dienst(en) kies je?

Voor een Cisco Gold-partner is het het eenvoudigst om te kiezen voor de 3 Cisco Cloud Services Meraki, WebEx en ScanSafe. Voor Premier-partners is het het eenvoudigst om te kiezen voor de Cisco Cloud Service WebEx. Hiervoor hoeft immers niets ontwikkeld te worden. Wel is het belangrijk dat deze diensten passen bij de propositie die jouw organisatie gekozen heeft.

Veel organisaties beschikken over een Network Operation Center (NOC) waarbij een Cisco-Based Partner-Created Managed Services wordt aangeboden. Deze voldoet in veel gevallen aan de voorwaarden.

Overleg met de Cisco-partneraccountmanager is hierbij van grote waarde. De accountmanager kan jouw organisatie begeleiden en je helpen de juiste keuzes te maken.

Mijn advies: houd je renewal datum goed in de gaten

Voor veel organisaties is Hybrid IT nieuw. Het lijkt erg complex. Toch valt dit mee. In de praktijk hoeven veel Cisco-partners pas aan de voorwaarden van Hybrid IT te voldoen wanneer de Gold- of Premier-certificering moet worden vernieuwd. Het kan goed dat dit bijvoorbeeld pas in april 2016 het geval is. Eerder is natuurlijk ook mogelijk. Houd de renewal datum dus goed in de gaten en onderneem op tijd actie.

Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Laat het me gerust weten!

Tags: , , ,

Geef een reactie