Blog index > Citrix-trainingen in nieuwe, modulaire opzet
avatar

Citrix-trainingen in nieuwe, modulaire opzet *Update*

2 maart 2017
door Isaac Meit

Citrix-trainingenDe Citrix-trainingen behandelen producten op het gebied van Virtualization (XenApp, XenDesktop, XenServer), Networking (NetScaler, NetScaler Gateway) en Mobility (XenMobile).

Een veelgehoorde klacht van cursisten is dat de trainingen te lang duren en niet exact datgene bieden waarin men is geïnteresseerd. Dit is vooral het geval als het om updates of nieuwe technologieën gaat.

Goed nieuws: Citrix heeft zich deze kritiek aangetrokken en lanceert vanaf 2016 een geheel nieuwe opzet van het trainingscurriculum. De trainingen hebben een sterk modulaire opzet gekregen. De trainingen op het gebied van Networking zijn inmiddels geheel beschikbaar in de nieuwe opzet. Op het gebied van Virtualization zijn ook al nieuwe modules toegevoegd; later dit jaar (2017) komen meer titels uit.

Omdat de trainingen toch vernieuwd werden zijn meteen de bijbehorende labs aangepakt waardoor er sprake is van opdrachten die beter aansluiten op de praktijk. Verder is de uitleg verbeterd (o.a. video’s met commentaar van experts maken onderdeel uit van de trainingen) en is de lab performance sterk vooruitgegaan.

Wijzigingen in Citrix-trainingen voor Networking

Ik schreef het hierboven al: de trainingen hebben een sterk modulaire opzet gekregen. Wat houdt dit precies in?

De vernieuwde NetScaler-basistrainingen

De 5-daagse trainingen CNS-220 en CNS-222 bestaan tegenwoordig uit een 3-daagse ‘basistraining’ en een 2-daags ‘specialisme’. Nieuw is inmiddels dat ook de basistraining los te volgen is. Dit houdt in dat je de training kunt onderbreken: eerst 3 dagen basis en op een later tijdstip de training afmaken met je specialisme(n).

Basistraining:

De training wordt afgemaakt door 1 of beide specialismen te kiezen, afhankelijk van de interesse:

De specialismen kunnen pas gevolgd worden wanneer de 3-daagse basistraining doorlopen is óf wanneer de deelnemer in het verleden een oudere NetScaler-training (CNS-205 of CNS-207) gevolgd heeft.

De combinatie CNS-218 + CNS-219 kan achter elkaar als training Citrix NetScaler Essentials and Traffic Management (CNS-220) geboekt worden. De combinatie CNS-218 + CNS-221 kan achter elkaar als training Citrix NetScaler Essentials and Unified Gateway (CNS-222) geboekt worden.

Het voordeel? In plaats van 10 dagen training met overlap in onderwerpen is de deelnemer in maximaal 7 dagen klaar met een zeer brede oriëntatie. Daarnaast hoeven trainingen niet achter elkaar gevolgd te worden waardoor planning flexibeler is.

De vernieuwde NetScaler-vervolgtrainingen

De opzet van de Citrix NetScaler-vervolgtraining is, net als de basistrainingen, gemodulariseerd.

Waar men in het verleden ongeacht interessegebied 5 dagen ‘vervolg’ moest doen is de nieuwe training opgezet als een 5-daagse training Citrix NetScaler Advanced Topics – Security, Management, and Optimization (CNS-320) die uit 2 delen bestaat. Men kan de gehele training volgen, slechts dat deel waarin men geïnteresseerd is, of beide delen op een ander tijdstip.

De volledige training (5 dagen) kan worden opgesplitst in de delen:

Wijzigingen in Citrix-trainingen voor Virtualization

Citrix heeft voor het verkoopkanaal de ‘Long Term Service Release’ (LTSR) gelanceerd. Klanten die tevreden zijn met wat ze hebben zien af van steeds nieuwe (vaak ongebruikte) functionaliteiten en kiezen liever voor een versie die gegarandeerd gedurende 5 jaar niet wordt uitgebreid. Alle Citrix Virtualization-trainingen gaan uit van de LTSR. Momenteel is dat XenApp/XenDesktop versie 7.6; de CR is versie 7.12.

Aanpassingen bij de start van 2017

Het huidige trainingsaanbod is vanaf begin 2017 in een compleet nieuw jasje gestoken. Wijzigingen worden gaandeweg geïmplementeerd zodat er vlak voor de zomer er een compleet nieuw curriculum is. Oudere trainingen voor managment en deployment zijn inmiddels afgevoerd.

Sinds februari is er een geheel nieuwe instaptraining gelanceerd: XenApp and XenDesktop Administration 7.6 (CXD-210). Deze 5-daagse training behandelt XenDesktop en XenApp CR 7.12. Het is een veel logischer geheel geworden waarbij implementatie, configuratie én management in één training worden gepresenteerd. Om ruimte te maken voor de extra onderwerpen heeft men besloten om Citrix Provisioning Services over te hevelen naar een later te verschijnen vervolgcursus van 2 dagen.

Momenteel wordt er gewerkt aan de vervolgtraining die naast het product Citrix Provisioning Services ook de onderdelen Optimization en Troubleshooting zal aanbieden.

Zoals vermeld gaan de examens voorlopig niet gewijzigd worden en blijven deze in hun huidige vorm bestaan. Dit is de reden dat men een uitzondering gemaakt heeft voor de 5-daagse FastTrack Deploy and Manage Citrix XenApp/XenDesktop 7.6 Fast Track (CMB-300), waarin beide oude trainingen tot één 5-daags product zijn gebundeld.

Dit brengt mij tot het volgende advies: wil je je binnenkort certificeren op het gebied van virtualisatie dan is het vanwege het onderdeel PVS misschien toch handiger om de oudere trainingen te volgen. Ik raad dan aan om bij voorkeur de combinatietraining Deploy and Manage Citrix XenApp/XenDesktop 7.6 Fast Track (CMB-300) te volgen. Dit is de beste voorbereiding op de huidige examens 1Y0-201 (Manage XenApp/XenDesktop) en 1Y0-301 (Deploy XenApp/XenDesktop)

Wil je liever een afgeronde training voor de CR volgen, dan is Citrix XenApp and XenDesktop 7.1x Administration (CXD-210) te verkiezen. Voor het behalen van examens zal je echter wat extra studietijd moeten besteden, m.n. op het onderwerp Citrix Provisioning Services.

Wijzigingen in Citrix-trainingen voor Mobility

Vooralsnog wordt aan deze trainingen niks veranderd.

Tip: houd onze blog in de gaten

Citrix zal de komende tijd wijzigingen blijven doorvoeren. Wanneer er meer bekend wordt over de concrete uitwerking hiervan, houden we je via deze blog op de hoogte. Heb je in de tussentijd vragen? Laat het me weten. Ik help je graag!

 Citrix

Tags: , , ,

Geef een reactie