Blog index > Cisco Select-certificering: alle wijzigingen op een rij
avatar

Cisco Select-certificering: alle wijzigingen op een rij

31 augustus 2017
door Herman Goedman

Cisco heeft belangrijke en ingrijpende wijzigingen aangekondigd op het gebied van de Cisco Select-certificering. Maar niet alleen dat. Cisco voert ook wijzigingen door in de Premier- en Gold-certificeringen. In deze blog zet ik de wijzigingen voor de Cisco Select-certificering op een rij. De wijzigingen voor Premier en Gold volgen in een latere blog.

Cisco Select-certificering: wat wijzigt er?

Er wijzigt veel! Alle huidige Express-specialisaties, de Small and Midsize Business (SMB)-specialisatie en de Advanced Unified Computing Technology-specialisatie komen te vervallen en worden vervangen door nieuwe Express-specialisaties.

Dit betekent voor alle Cisco Select-partners dat de hercertificering moet gaan plaatsvinden op basis van de eisen van de nieuwe Express-specialisaties.

Beschikt jouw organisatie nu over de Cisco Select-certificering op basis van één van onderstaande specialisaties, dan is 2018 voor jouw organisatie een transitiejaar.

 • Express Collaboration
 • Express Foundation
 • Express Networking
 • Express Security
 • Express Service Provider
 • Express Video
 • Small and Midsize Business (SMB)
 • Advanced Unified Computing Technology

Cisco Select-certificering: hoe werkt de transitie van oud naar nieuw?

Dit hangt af van de ‘renewal date’ van je certificering, ook wel de ‘anniversary date’ genoemd. Ik hanteer de Nederlandstalige term hercertificeringsdatum. De datum 2 augustus 2018 is hierbij van belang.

Ligt de hercertificeringsdatum van je organisatie vóór 2 augustus 2018, dan heeft je organisatie vanaf die datum een jaar de tijd om te hercertificeren tegen de nieuwe eisen. Het kan dus goed dat die datum in 2019 ligt.

Ligt de hercertificeringsdatum van je organisatie ná 2 augustus 2018, dan moet je organisatie op die datum gecertificeerd zijn tegen de nieuwe eisen.

De hercertificeringsdatum van je organisatie vind je in het PMA-tool in Partner Self Service.

Cisco Select-certificering: welke nieuwe Express-specialisaties zijn er?

Cisco introduceert de volgende Express-specialisaties:

 • Networking Express Track
 • Collaboration Express Track
 • Video Express Track
 • Security Express Track
 • Data Center Express Track
 • Service Provider Express Track

In het transitiejaar wordt je organisatie automatisch overgezet naar één van bovenstaande tracks, zonder dat je al aan de nieuwe eisen hoeft te voldoen. Dit hoeft pas wanneer je organisatie zich volgens de transitieregels moet hercertificeren.

Naar welke track je organisatie wordt overgezet vind je in onderstaande tabel.

Oude Express-specialisaties (deze verlopen op 15 november 2017)Nieuwe Express Tracks
Express Foundation
Express Networking
Small and Midsize Business (SMB)
Networking Express Track
Express CollaborationCollaboration Express Track
Express VideoVideo Express Track
Express Security
Express Security IPS
Express Security Web
Express Security Email
Express Security NGFW
Security Express Track
Advanced Unified Computing TechnologyData Center Express Track
Express Service ProviderService Provider Express Track

Cisco Express Tracks: de certificeringseisen

Op de Service Provider Express Track na zijn alle tracks opgebouwd rond 2 rollen: die van accountmanager en die van systems engineer. De Service Provider Express Track kent maar 1 rol.

Medewerkers voldoen aan een rol door examens te behalen, waarbij vrijwel alle examens in een Pearson VUE-examencentrum afgelegd moeten worden. Dit is een groot verschil met de SMB-examens. Voor de rol van accountmanager is het behalen van examen 810-403 SBO (Selling Business Outcomes) verplicht. Dit examen is de afgelopen jaren een struikelblok gebleken.

Naast het invullen van de rollen is het voor een organisatie ook verplicht om 40 Continuous Learning-punten te hebben gespaard.

Meer informatie

Alle nieuwe Express tracks zijn uitgewerkt op onze website. Heb je vragen rondom de Cisco Select-certificering? Dan kun je me altijd benaderen via telefoon (030 658 2131) of e-mail.

Tags: , , ,

Geef een reactie