Blog index > Het verlengen van de ATP ISE-certificering: hoe werkt het?
avatar

“Hoe kunnen wij onze ATP ISE-certificering verlengen nu de Advanced Borderless Networks Architecture vervallen is?”

25 februari 2015
door Herman Goedman

Het is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt door Cisco-channelpartners.

In deze blog leg ik uit aan welke certificeringsvoorwaarden ATP ISE-partners moeten voldoen en hoe de ATP ISE-certificering verlengd kan worden met een alternatief voor de specialisatie Advanced Borderless Networks Architecture.

ATP ISE-programma

Het ATP Identity Services (ISE)-programma is een programma binnen het Authorized Technology Provider (ATP)-programma van Cisco. De ATP ISE-certificering biedt aan een beperkt aantal geselecteerde partners toegang tot producten (inloggen met een CCO-account is vereist) die voor Cisco-partners zonder de ATP ISE-certificering niet beschikbaar zijn.

Het ATP ISE-programma is alleen toegankelijk voor partners die hiervoor zijn uitgenodigd door Cisco. Een Cisco-partner die de ATP ISE-certificering wil behalen dient te beschikken over een aantal gecertificeerde medewerkers en een demonstratielab. Voor de voorwaarden die Cisco aan het demonstratielab stelt, verwijs ik je door naar de Cisco-website (inloggen met een CCO-account is vereist). In deze blog ligt de nadruk op de certificeringsvoorwaarden.

Certificeringsvoorwaarden binnen het ATP ISE-programma

Binnen het ATP ISE-programma zijn 3 rollen te onderscheiden: de rol van accountmanager (AM), de rol van pre-sales engineer (SE) en de rol van field engineer (FE). Iedere rol kent zijn eigen certificeringen, examens en trainingen.

Accountmanager
De accountmanager dient een 15 minuten durende Video on Demand te volgen, een e-learningmodule. Deze module is beschikbaar binnen de Partner Education Connection (PEC) SalesConnect: de trainingsomgeving van Cisco. (update juli 2016: sinds 22 juli 2016 is de Partner Education Connection vervangen door SalesConnect). Er hoeft geen examen afgelegd te worden.

Pre-sales engineer
Ook de pre-sales engineer volgt de Video on Demand. Verder volgt hij of zij een aanvullende e-learningmodule en legt vervolgens een online examen af. Dit examen kan vanaf de eigen werkplek afgelegd worden. Er zijn wel kosten aan verbonden, ongeveer € 85.

Field engineer
De field engineer moet kunnen aantonen over voldoende basiskennis te beschikken. Dit wordt getoetst in een online examen, waarin het onderwerp 802.1x centraal staat. Ter voorbereiding op dit examen is een e-learningmodule beschikbaar binnen de Partner Education Connection.

In aanvulling hierop dient de field engineer de 5-daagse klassikale training Implementing and Configuring the Cisco Identity Services Engine (SISE) te volgen. Het volgen van deze training helpt de field engineer in de voorbereiding op het examen, maar is ook verplicht voor het behalen van de ATP ISE-certificering. Het examen vindt plaats in een Pearson VUE-examencentrum. Het gebruik van een boek of andere hulpmiddelen tijdens het examen is niet toegestaan.

Advanced Borderless Networks Architecture en de ATP ISE-certificering

Cisco vraagt zijn ATP ISE-partners om over aantoonbare kennis op het gebied van networking, security en wireless te beschikken. Deze 3 kennisdomeinen komen samen in de specialisatie Advanced Borderless Networks Architecture. Een ATP ISE-partner dient dus te voldoen aan alle voorwaarden voor Borderless Networks. Pas wanneer een organisatie voldoet aan de voorwaarden voor Borderless Networks én aan de eerder genoemde voorwaarden voor ATP ISE, kan de ATP ISE-certificering worden aangevraagd of verlengd.

De Advanced Borderless Networks Architecture is niet meer te behalen. Wat nu?

De voorwaarde om te beschikken over de specialisatie Advanced Borderless Networks Architecture is vervangen door een andere voorwaarde. Een partner dient nog steeds aan te kunnen tonen over kennis op het gebied van networking, security en wireless te beschikken. Deze kennisdomeinen komen nu samen in de specialisaties Advanced Security Architecture en Advanced Core & WAN. Wanneer een organisatie voldoet aan de voorwaarden voor deze specialisaties én aan de voorwaarden voor ATP ISE, kan de ATP ISE-certificering worden aangevraagd of verlengd.

Beschikt je organisatie over de specialisatie Advanced Enterprise Networks Architecture? Dan voldoet je organisatie ook aan de voorwaarden voor de specialisatie Advanced Core & WAN.

Houd de deadlines in de gaten

Op dit moment bevinden we ons in een transitieperiode: Cisco-partners moeten de overstap maken van het oude naar het nieuwe Cisco-channelpartnerprogramma. In deze transitieperiode speelt een aantal data een belangrijke rol.

Cisco heeft vorige week aangegeven dat de specialisatie Advanced Borderless Networks Architecture geldig blijft tot de eerste partnercertificeringsdeadline na 1 augustus 2015. Dit betekent dat het moment waarop de Gold- of Premier-certificering moet worden verlengd ook direct de deadline is voor het voldoen aan de specialisaties Advanced Security Architecture en Advanced Core & WAN.

Verloopt de ATP ISE-certificering van jouw organisatie voor die tijd, dan kun je de ATP ISE-certificering nog steeds verlengen in combinatie met Borderless Networks.

Door het verschuiven van de deadline heeft Cisco extra lucht gecreëerd voor de Cisco-partners, er is nu immers meer tijd om de certificeringen te behalen, maar let op: de partnercertificeringsdeadline kan zomaar in augustus of september liggen. Mijn advies: controleer dit in Partner Self Service (PSS) en voorkom op deze manier dat je organisatie voor verrassingen komt te staan.

Tags: , , , , ,

Geef een reactie