Blog index > CCNP Collaboration-certificering: voorkennis, examens, trainingen
avatar

CCNP Collaboration-certificering: de meestgestelde vragen op een rij

17 februari 2015
door Marjolein Marinissen

Vandaag introduceert Cisco de CCNP Collaboration-certificering, waarin voice en video geïntegreerd zijn. De CCNP Voice-certificering komt te vervallen.

Maar wat nu als je je op dit moment voorbereidt op het behalen van deze te vervallen certificering? Of als je deze certificering reeds bezit? Is er een simpele manier om over te stappen op CCNP Collaboration? En hoe behaal je die certificering eigenlijk?

In deze blog leg ik uit wat je moet doen om de CCNP Collaboration-certificering te behalen en welke mogelijkheden er zijn voor iedereen die (bijna) beschikt over de CCNP Voice-certificering.

Hoe behaal je de CCNP Collaboration-certificering?

Om de CCNP Collaboration-certificering te behalen, moeten 4 examens succesvol afgelegd worden:

Wat is de voorkennis voor de CCNP Collaboration-certificering?

De voorkennis voor de CCNP Collaboration-certificering is het hebben van een geldige CCIE-certificering of CCNA Collaboration-certificering. Om de CCNA Collaboration-certificering te behalen, moeten 2 examens succesvol afgelegd worden:

In welke volgorde kunnen de CCNP Collaboration-trainingen het beste gevolgd worden?

Het is aan te raden om eerst de CIPTV1-, CIPTV2- en CAPPS-trainingen te volgen. Hierin staan de implementatie van Cisco IP Telephony, video en de applicaties die op Unified Communications draaien, centraal. Na het volgen van deze trainingen kan gestart worden met de CTCOLLAB-training, waarin troubleshooting centraal staat.

Je bereidt je op dit moment voor op het behalen van de CCNP Voice-certificering. Deze certificering gaat vervallen. Welke mogelijkheden heb je?

Je hebt 2 mogelijkheden:

1. Je legt de examens 642-437 CVOICE, 642-447 CIPT1, 642-457 CIPT2, 642-427 TVOICE en 642-467 CAPPS succesvol af en behaalt hiermee de CCNP Voice-certificering. Let op: de CCNP Voice-certificering is naar alle waarschijnlijkheid te behalen tot Q4 2015. Cisco heeft de precieze End Of Life-datum van de certificering nog niet gecommuniceerd.

2. Je gaat je voorbereiden op het behalen van de CCNP Collaboration-certificering.
Om de CCNP Collaboration-certificering te behalen, moeten 4 examens succesvol afgelegd worden:

Wanneer je het 642-447 CIPT1-examen reeds behaald hebt, heb je vrijstelling voor het 300-070 CIPTV1-examen.

Wanneer je het 642-427 TVOICE-examen reeds behaald hebt, heb je vrijstelling voor het 300-080 CTCOLLAB-examen.

Wanneer je het 642-467 CAPPS-examen reeds behaald hebt, heb je vrijstelling voor het 300-085 CAPPS-examen.

Wanneer je het 642-437 CVOICE- en/of het 642-457 CIPT2-examen reeds behaald hebt, is er geen vrijstelling voor een CCNP Collaboration-examen mogelijk.

Let op: het hebben van een geldige CCNA Collaboration-certificering is verplicht voor het behalen van de CCNP Collaboration-certificering.

Van de CCNP Voice-certificering naar de CCNP Collaboration-certificering

Je bent CCNP Voice-gecertificeerd en wilt de CCNP Collaboration-certificering graag behalen. Wat moet je doen?

Wanneer je CCNP Voice-gecertificeerd bent, heb je vrijstelling voor de examens 300-070 CIPTV1, 642-427 TVOICE en 300-085 CAPPS en hoef je dus enkel nog het 300-075 CIPTV2-examen succesvol af te leggen.

Het hebben van een geldige CCNA Collaboration-certificering is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen.

Wanneer verloopt jouw CCNP Voice-certificering?

Je CCNP Voice-certificering is 3 jaar geldig en blijft ook 3 jaar geldig. Naar alle waarschijnlijkheid is de CCNP Voice-certificering vanaf Q4 2015 niet meer te behalen – Cisco heeft de precieze End Of Life-datum van de certificering nog niet gecommuniceerd – maar reeds behaalde certificeringen blijven geldig.

Lees je jouw vraag hier niet terug?

Heb je een andere vraag die je hierboven niet terugleest? Laat het me weten. Ik help je er graag mee! Veelgestelde vragen over de CCNA Collaboration-certificering, én de antwoorden op die vragen, lees je hier.

Tags: , , , , ,

Geef een reactie