Blog index > NCDA- en NCIE-certificeringen wijzigen
avatar

Nieuwe NCDA- en NCIE-certificeringen: de meestgestelde vragen op een rij

30 april 2015
door Kees Boot

Nieuwe NCDA- en NCIE-certificeringenMet de komst van cDOT 8.3 introduceert NetApp niet alleen nieuwe trainingen en specialisaties, ook het certificeringsprogramma wijzigt op belangrijke punten.

Nieuwe NCDA- en NCIE-examens en -certificeringen, nieuwe namen voor bestaande certificeringen, nieuwe regelgeving rondom examens en certificeringen, kortom: er wijzigt behoorlijk veel. In deze blog heb ik de meestgestelde vragen rondom de nieuwe certificeringen op een rij gezet.

Welke nieuwe examens komen beschikbaar voor NCDA en NCIE?

Op 15 mei 2015 komen de volgende NetApp-examens beschikbaar:

  • NS0-157, NCDA cDOT (vervangt NS0-156)
  • NS0-506, NCIE SAN cDOT (vervangt NS0-504)
  • NS0-511, NCIE Data Protection (vervangt NS0-510)

Wat wijzigt er binnen de certificering NCDA?

Vanaf 15 mei 2015 wordt er binnen de NCDA-certificering onderscheid gemaakt tussen NCDA 7-Mode en NCDA cDOT. Het examen NS0-156 komt te vervallen.

Belangrijk: ondanks de wijzigingen blijven reeds behaalde certificaten geldig. Het is niet nodig om examens opnieuw af te leggen.

Huidige naam en afkortingNieuwe naam en afkortingExamen
NetApp Certified Data Administrator
(NCDA)
NetApp Certified Data Administrator, Data ONTAP 7-Mode
(NCDA 7-Mode)
NS0-155
NetApp Certified Data Administrator, Clustered Data ONTAP
(NCDA cDOT)
NS0-157

Na 15 mei 2015 worden de examens voor 7-Mode, waaronder het examen NS0-155, niet meer vernieuwd. Het certificaat kent daarom geen verloopdatum meer en blijft dus voor altijd geldig.

Wat wijzigt er binnen de certificering NCIE-SAN?

Vanaf 15 mei 2015 wordt er binnen de NCIE-certificering onderscheid gemaakt tussen NCIE SAN 7-Mode, NCIE SAN cDOT en NCIE SAN E-Series. Het examen NS0-504 komt te vervallen.

Belangrijk: ondanks de wijzigingen blijven reeds behaalde certificaten geldig. Het is niet nodig om examens opnieuw af te leggen.

Huidige naam en afkortingNieuwe naam en afkortingExamen
NetApp Certified SAN Implementation Engineer
(NCIE SAN)
NetApp Certified Implementation Engineer - SAN Specialist, 7-Mode
(NCIE SAN 7-Mode)
NS0-502
NetApp Certified Implementation Engineer - SAN Specialist, Clustered Data ONTAP
(NCIE SAN cDOT)
NS0-506
NetApp Certified Implementation Engineer - SAN Specialist, E-Series
(NCIE SAN E-Series)
NS0-505

Wil je je, na 15 mei 2015, certificeren voor NCIE SAN cDOT? Dan moet je beschikken over de NCDA cDOT-certificering. NCDA 7-Mode is niet langer voldoende. Voor NCIE SAN E-Series is het hebben van een NCDA-certificering niet verplicht. Voor NCIE SAN 7-Mode blijft het hebben van NCDA 7-Mode verplicht.

Na 15 mei 2015 worden de examens voor 7-Mode, waaronder het examen NS0-502, niet meer vernieuwd. Het certificaat kent daarom geen verloopdatum meer en blijft dus voor altijd geldig.

Wat wijzigt er binnen de certificering NCIE Backup & Recovery?

Vanaf 15 mei 2015 wordt de NCIE Backup & Recovery-certificering vervangen door de NCIE Data Protection-certificering. Het examen NS0-510 komt te vervallen.

Belangrijk: ondanks de wijzigingen blijven reeds behaalde certificaten geldig. Het is niet nodig om examens opnieuw af te leggen.

Huidige naam en afkortingNieuwe naam en afkortingExamen
NetApp Certified Backup & Recovery Implementation Engineer
(NCIE B&R)
NetApp Certified Implementation Engineer - Data Protection Specialist
(NCIE Data Protection)
NS0-511

Tot wanneer kun je de te vervallen NetApp-examens afleggen?

Tot 14 juni 2015.

Tot 15 mei 2015 zijn alleen de huidige NetApp-examens beschikbaar. Wil je je examen tussen 15 mei en 14 juni 2015 afleggen, dan kun je kiezen om of het huidige examen of een nieuw examen af te leggen. Na 14 juni 2015 zijn alleen de nieuwe examens beschikbaar.

Wat gebeurt er met de NetApp-certificaten die je nu in jouw bezit hebt?

Er vinden 2 wijzigingen plaats:

  1. De naamgeving wijzigt, afhankelijk van het examen dat je hebt behaald. Een voorbeeld: je bent nu NetApp Certified Data Administrator (NCDA) omdat je het examen NS0-155 hebt behaald. Na 15 mei 2015 ben je NetApp Certified Data Administrator, Data ONTAP 7-Mode.
  2. De verloopdatum van je certificaat wijzigt. De verloopdatum van certificaten voor 7-Mode vervalt – certificaten blijven voor altijd geldig – en de eerder gecommuniceerde verloopdatum van alle andere certificaten wordt met 3 maanden uitgesteld. Die certificaten zijn voortaan 27 maanden geldig in plaats van 24, om iedereen de mogelijkheid te geven zich tijdens NetApp Insight opnieuw te certificeren.

Krijg je een nieuw bewijs van certificering en een nieuw logo?

Ja. Omdat de naamgeving van de certificeringen wijzigt, heb je recht op een nieuw bewijs van certificering met de juiste naamgeving. Ga naar je CertCenter-account, selecteer Certifications en print het PDF-document. NetApp verstuurt geen papieren certificaten.

Ook ontvang je nieuwe logo’s die in juni of juli beschikbaar komen in je CertCenter-account.

Wat wijzigt er vanaf 15 mei 2015 nog meer op het gebied van NetApp-examens?

Wanneer je je examen aflegt in een niet-Engelstalig land, krijg je 30 minuten langer de tijd om het examen af te leggen dan in Engelstalige landen.

Heb je je NetApp-examen voor het eerst afgelegd, niet behaald en wil je het een tweede keer proberen, dan moet je minimaal 24 uur wachten voordat je het examen nogmaals kunt afleggen. Behaal je je examen ook de tweede keer niet, dan moet je minimaal 14 kalenderdagen wachten voordat je het examen nogmaals kunt afleggen.

Heb je je NetApp-examen behaald, dan moet je minimaal 18 maanden wachten voor je hetzelfde examen nogmaals kunt afleggen.

NetApp introduceert Provisional Exam Scoring: na afloop van je examen ontvang je een voorlopige uitslag. Pas na een statistische analyse ontvang je, na ongeveer 3 werkdagen, het definitieve resultaat per e-mail.

Je hebt de 5-daagse NetApp-training op cDOT 8.2 gevolgd. Heb je aanvullende training nodig om je voor te bereiden op het examen NS0-157: het examen voor cDOT 8.3?

Wanneer je de online training Clustered Data ONTAP 8.3: New Features volgt, beschikbaar in het NetApp Learning Center, leer je meer over de nieuwe features van cDOT 8.3. De training is gratis en duurt ongeveer 2 uur.

Komen er ook nieuwe trainingen beschikbaar?

Met de komst van NetApp cDOT 8.3 is de training Clustered Data ONTAP 8.2 Administration (DCADM) vervangen door de training Clustered Data ONTAP Administration and Data Protection (CDOTDP). Meer informatie over andere nieuwe en gewijzigde trainingen vind je in mijn blog NetApp cDOT 8.3: nieuwe features, trainingen en specialisaties.

Wat is de impact van deze wijzigingen op het certificeringsprogramma voor NetApp-partners?

Vooralsnog hebben deze wijzigingen geen impact op het certificeringsprogramma voor NetApp-partners. In één van mijn volgende blogs behandel ik de wijzigingen in het partnerprogramma die na de zomer worden doorgevoerd.

Lees je jouw vraag hier niet terug?

Heb je een andere vraag die je hierboven niet terugleest? Laat het me weten. Ik help je er graag mee!

Tags: , , , ,

Geef een reactie