Blog index > Citrix-certificeringen 'oude stijl': wat blijft er over?
avatar

Citrix-certificeringen ‘oude stijl’: wat is er overgebleven?

1 december 2015
door Isaac Meit

Citrix-certificeringenIn mijn vorige blog zette ik de Citrix-certificeringen voor de nieuwe Citrix-producten, de zogenaamde certificeringen ‘nieuwe stijl’, op een rij, inclusief bijbehorende examens en trainingen. In deze blog geef ik een overzicht van de nog overgebleven Citrix-certificeringen ‘oude stijl’. De meeste certificeringen voor oudere producten zijn namelijk inmiddels niet meer te behalen.

Maar eerst blik ik nog even terug. Want waarom wordt er ook alweer onderscheid gemaakt tussen certificeringen ‘oude stijl’ en certificeringen ‘nieuwe stijl’?

Citrix-certificeringen: oud en nieuw

In de zomer van 2013 lanceerde Citrix een compleet nieuwe versie van XenApp. Inmiddels zitten we al op XenApp 7.6. De nieuwe versie werd gebouwd op de reeds bestaande XenDesktop-architectuur. De nieuwe versies (7.0 en hoger) verschillen zoveel van de oude versies (6.5 en lager) dat er eigenlijk sprake is van een compleet nieuw product.

Reden genoeg om certificeringen voor de oude versies én certificeringen voor de nieuwe versies te hanteren.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat er momenteel nog maar één interessante certificering ‘oude stijl’ over is: de certificering Citrix Certified Administrator (CCA) voor Citrix XenApp 6.5. Deze certificering is interessant omdat het product XenApp 6.5 nog altijd overal ter wereld aangetroffen wordt, ondanks dat Citrix heeft aangekondigd dat XenApp 6.5 in augustus 2016 End of Life gaat.

Naast CCA for XenApp 6.5 zijn er momenteel nog 2 (minder interessante) certificeringen ‘oude stijl’ te behalen, zoals hieronder zal blijken.

Uiteindelijk zal Citrix certificering voor oude producten helemaal stopzetten. Momenteel is niet bekend wanneer dit zal gaan gebeuren.

Citrix Certified Administrator for Citrix XenApp 6.5 (CCA XA 6.5)

Examen1Y0-A20: Basic Administration For Citrix XenApp 6.5
Nog altijd 'handig om te hebben', vooral in het buitenland.
TrainingCitrix XenApp 6.5 Administration (CXA-206)

Deze training is in Q1 2015 vernieuwd en bevat nu onderwerpen die in de huidige implementaties van belang zijn, zoals StoreFront, Receiver en NetScaler Gateway. Het examen 1Y0-A20 wordt echter niet geüpdatet en bevat bijvoorbeeld nog vragen die ingaan op Web Interface en Streaming Applications.
Iemand die CCA XA 6.5 gecertificeerd is, is een beheerder die de klassieke versie van XenApp 6.5 in farms en zones van willekeurige grootte beheert. Werkzaamheden die tot het takenpakket behoren zijn het uitrollen en configureren van Citrix XenApp 6.5-servers, het beschikbaar stellen van desktops, applicaties en printers, het verzorgen van beveiligde ICA/HDX-connecties en het beheren van ICA/HDX-sessies.

Citrix Certified Advanced Administrator for Citrix XenApp 6 (CCAA XA6)

Examens1Y0-A20 (zie hierboven) + 1Y0-A22: Citrix XenApp 6 Advanced Administration
Om deze certificering te verkrijgen, moeten beide examens behaald worden. Het hebben van de CCAA-certificering duidt op diepgaande kennis van Citrix XenApp 6.5 in al haar aspecten. Omdat een aantal technologieën verouderd zijn en niet meer worden ingezet is het behalen van CCAA tegenwoordig in waarde afgenomen.
TrainingCitrix XenApp 6.5 Advanced Administration (CXA-301)

Deze training zal met ingang van 26 februari 2016 niet langer te volgen zijn.
Iemand die CCAA XA 6 gecertificeerd is, is een beheerder die aantoonbaar extra expertise inbrengt bij XenApp (IMA)-beheer. Werkzaamheden die tot het takenpakket behoren zijn (naast de onderdelen van CCA XA 6.5) server sizing en optimalisatie, het monitoren en troubleshooten van een willekeurige XenApp (IMA)-implementatie en Power Management van XenApp (IMA)-servers.

Citrix Certified Administrator for Citrix XenServer 6 (CCA XS 6)

Examen1Y0-A26: Citrix XenServer 6.0 Administration
TrainingCitrix XenServer 6.0 Administration (CXS-203)

Wanneer je een certificering op het gebied van XenServer wilt behalen, is deze certificering op dit moment de enige beschikbare certificering. Deze certificering en de bijbehorende training CXS-203 zijn echter inmiddels niet meer interessant vanwege de sterk verouderde versie. Verder zal de training met ingang van 26 februari 2016 niet langer te volgen zijn.
Iemand die CCA XS 6 gecertificeerd is, is een beheerder die XenServer 6.0-implementaties beheert. Werkzaamheden die tot het takenpakket behoren zijn het installeren en configureren van XenServer (pools), het verzorgen van netwerk- en storage-resources, het uitrollen en configureren van VM's en het monitoren en optimaliseren van performance.

Een aantal opmerkingen

 • Let op: deze informatie op de Citrix-website klopt niet.
  • De certificering CCA XA 5.0 wordt vermeld als actieve certificering, maar is niet langer te behalen.
  • De certificeringen CCA XD 4.0 en CCA XD 5.5 worden vermeld als actieve certificeringen, maar zijn niet langer te behalen.
  • De certificering CCAA XA 5.0 wordt vermeld als actieve certificering, maar is niet langer te behalen.
 • Heb je één van bovenstaande certificeringen reeds behaald? Alle Citrix-certificeringen blijven 3 jaar geldig, zo ook deze.
 • Sinds 28 november 2014 is het niet langer mogelijk de volgende certificeringen te behalen:
  • Citrix Certified Enterprise Engineer for Virtualization (CCEE), examen 1Y0-A25. De vervangende certificering is CCP-V. Het upgraden van CCEE naar CCP-V is niet meer mogelijk.
  • Citrix Certified Integration Architect for Virtualization (CCIA), examen 1Y0-A16. De vervangende certificering is CCE-V. het upgraden van CCIA naar CCE-V is niet meer mogelijk.
 • De certificeringen CCA XenApp/XenServer en CCAA staan los van certificeringen ‘nieuwe stijl’ en geven geen recht op upgradetrajecten.
 • Sinds een jaar is een sterk vernieuwde versie van Citrix XenServer beschikbaar: Citrix XenServer versie 6.5. Ondanks dat de gekozen versienummer suggereert dat het een tussenversie is, mag deze nieuwe versie beschouwd worden als een major release. Sinds 26 oktober 2015 is de bijbehorende training beschikbaar: Deploying and Managing Enterprise Virtualization Solutions with Citrix XenServer 6.5 (CXS-300). Het is nog niet bekend hoe de certificering op XenServer 6.5 eruit komt te zien.

Meer weten over de Citrix-certificeringen?

Je hebt nu een overzicht van de Citrix-certificeringen ‘oude stijl’ en de Citrix-certificeringen ‘nieuwe stijl’. Heb je vragen over één van deze certificeringen neem dan gerust contact met me op.

Tags: , , ,

Geef een reactie