Blog index > Nulmeting: wat is het en waar helpt het een organisatie bij?
avatar

Nulmeting: wat is het en waar helpt het een organisatie bij?

24 maart 2016
door Faysal El Fassi

Nulmeting“We willen graag in kaart brengen waar we op dit moment als organisatie staan, Faysal. Qua kennis. Zodat we weten waar we aan moeten werken om onze doelstellingen te behalen. Kun jij ons daarmee helpen?” Eén van onze klanten stelde mij recent deze vraag. We adviseerden deze organisatie een nulmeting uit te laten voeren. Maar wat is dat precies en waar helpt het een organisatie bij?

Nulmeting: wat is het?

Allereerst: het huidige kennisniveau van een organisatie in kaart brengen doe je door naar het kennisniveau van de medewerkers te kijken. Die vormen samen immers de organisatie.

Het kennisniveau van IT-medewerkers, want daar ging het om in de vraag van deze organisatie, is natuurlijk in te schatten door te kijken naar de behaalde certificeringen. Het kennisniveau van een medewerker die beschikt over basiscertificeringen is anders dan het kennisniveau van een medewerker die beschikt over expertcertificeringen.

‘In te schatten’, je leest het goed. Want certificeringen zeggen niet alles. Beschikt de medewerker op dit moment nog steeds over de kennis die hij of zij had tijdens het maken van zijn examen(s), misschien al wel 2 jaar geleden? En hoe zit het met zijn of haar andere vaardigheden, de zogenaamde soft skills?

Een nulmeting meet al deze zaken. Het onderbuikgevoel en het ‘inschatten’ maken plaats voor keiharde resultaten. De meting bestaat uit generieke en specialistische vragen die de medewerkers digitaal invullen en uit interviews die met de medewerkers afgenomen worden. Tijdens interviews met de medewerkers valideren we de uitkomst van de vragenlijst en toetsen we kennisniveau, ambities, soft skills en ontwikkelvermogen.

Nulmeting: waar helpt het een organisatie bij?

Om doelstellingen te kunnen behalen is het belangrijk eerst te weten waar je op dit moment staat. Pas daarna kunnen acties uitgezet worden. Vergelijk het maar met een sporter: toen Usain Bolt het zich ten doel stelde om olympisch kampioen op de 100 meter sprint te worden, werd er gekeken waar hij op dat moment stond voordat er een trainingsschema gemaakt kon worden.

Veel organisaties bepalen de huidige stand van zaken voor een groot gedeelte op basis van onderbuikgevoel. Het gevolg is dat niet altijd de juiste acties uitgezet worden en de doelstellingen dus niet gehaald worden. Een nulmeting geeft duidelijke resultaten en is een middel om concreet en doelgericht te werken aan het behalen van doelstellingen. Je weet als organisatie precies waar je aan toe bent.

Belangrijk bij een nulmeting: communicatie

Beeld het je eens in: je werkt op een IT-afdeling en je leidinggevende vraagt je om een vragenlijst in te vullen waarmee je kennis in kaart gebracht wordt. Je eerste vraag is waarschijnlijk: waarom moet ik dit doen? En je tweede en derde: wat wordt er met de resultaten gedaan? Hebben deze gevolgen voor mij en mijn dienstverband? Onrust binnen de organisatie is het gevolg.

Wees een dergelijke situatie ten alle tijden voor.

Enorm belangrijk bij het inzetten van een nulmeting is de communicatie met de medewerkers. Medewerkers moeten het belang van de nulmeting begrijpen, maar belangrijker: alle vorm van angst moet weggenomen worden. De uitslag van de nulmeting heeft immers geen gevolgen voor het dienstverband van de medewerkers.

Nulmeting bij Fast Lane

Wanneer we bij Fast Lane een nulmeting inzetten, werken we volgens een stappenplan. In dit stappenplan komen het maken van een rol- en taakverdeling binnen de organisatie aan de orde, maar ook het samenstellen van een uitgebreide rapportage en (eventuele) opleidingsplannen.

Benieuwd naar dit stappenplan? Of naar de meerwaarde van een nulmeting voor jouw organisatie? Laat het me weten. Ik help je er graag mee.

Geef een reactie