Blog index > Wijzigingen CCNA-certificering: meestgestelde vragen
avatar

Wijzigingen CCNA Routing & Switching-certificering: de meestgestelde vragen op een rij

17 mei 2016
door Marjolein Marinissen

CCNAVandaag, 17 mei 2016, maakt Cisco bekend wijzigingen aan te brengen in de CCNA Routing & Switching-certificering. Wat wijzigt er precies? En wat betekent dat voor jou?

Wat wijzigt er binnen de CCNA Routing & Switching-certificering?

De trainingen en examens binnen de CCNA Routing & Switching-certificering wijzigen van versie 2.0 naar versie 3.0. Dit betekent de introductie van 3 trainingen en examens. De namen en afkortingen van de trainingen blijven gelijk, maar de examennummers wijzigen.

Oude trainingen en examensNieuwe trainingen en examens
Interconnecting Cisco Network Devices Part 1 (ICND1)100-101 ICND1Interconnecting Cisco Network Devices Part 1 (ICND1)100-105 ICND1
Interconnecting Cisco Network Devices Part 2 (ICND2)200-101 ICND2Interconnecting Cisco Network Devices Part 2 (ICND2)200-105 ICND2
CCNA Bootcamp (CCNABC)200-120 CCNACCNA Bootcamp (CCNABC)200-125 CCNA

Om je te certificeren voor CCNA Routing & Switching, behaal je óf de ICND1- en ICND2-examens óf het CCNA-examen. Meer over het behalen van de CCNA-certificering vind je in mijn blog ‘CCNA: hoe behaal ik mijn certificering?

Waarom wijzigt de CCNA Routing & Switching-certificering?

Pim Leemans, Cisco-docent, verwoordt het als volgt: “Het heeft een aantal redenen dat Cisco de CCNA-trainingen weer onder de loep heeft genomen. De belangrijkste reden is niet van technische aard: de manier waarop wordt geleerd is de afgelopen jaren sterk aan het veranderen. Dat zien we op (lagere) scholen, waar meer zelfstandigheid wordt verwacht, en deze tendens zet nu ook door naar het bedrijfsleven. Mensen willen in hun eigen tijd en op een zelf te kiezen locatie kennis tot zich nemen.

Cisco neemt dit mee in de nieuwste opzet van de CCNA-trainingen. Anders dan voorheen wordt er nu minder theorie behandeld, maar leert men ‘door te doen’. Dit gebeurt door de inzet van de ‘Discovery Labs’. Dergelijke labs worden ook toegepast tijdens de CCNP-trainingen. Tijdens de Discovery Labs wordt een deel van de theorie opgedaan door het doorlopen van lab-oefeningen aan de hand van scenario’s uit het cursusmateriaal.

Wanneer na afloop van iedere module de technische en praktische kennis is opgedaan, kunnen de cursisten die gebruiken bij de ‘Challenge Labs’. Tijdens deze opdrachten worden de cursisten niet meer bij de hand genomen, maar wordt er teruggegrepen op de eerder opgedane kennis.

Doordat de opdrachten worden uitgevoerd op Cisco Virtual Labs kan de cursist de materie ook ná het volgen van de training in eigen tijd bestuderen. Daarnaast zijn de afhankelijkheden verdwenen. Je komt nooit meer ‘vast te zitten’. Het aanschaffen van hardware om je voor te bereiden op het examen is dus verleden tijd!”

Wat wijzigt er concreet binnen de trainingen en examens? Welke onderwerpen komen erbij en welke zijn verwijderd?

Pim: “Los van de opzet van de trainingen en de inzet van virtual labs heeft Cisco de inhoud van de trainingen natuurlijk aangepast aan nieuwe technieken. Tijdens de ICND1-training wordt nu alleen RIP als routeringsprotocol behandeld. Onderwerpen over device management (upgrades, licenties etc.) zijn uit de ICND2-training verwijderd en maken nu onderdeel uit van de ICND1-training.

In de ICND2-training zijn de meeste wijzigingen doorgevoerd. De nadruk op gedateerde technieken als Frame Relay is vervangen door Multi-Link PPP en PPPoE. Ook pittige onderwerpen van EBGP en Quality of Service, RADIUS en Tacacs+ authenticatie worden behandeld. Dit zijn onderwerpen die voorheen deel uitmaakten van het CCNP-curriculum. De lat is dus hoger gelegd.”

Wanneer komen de nieuwe trainingen en examens beschikbaar?

De nieuwe trainingen en examens zijn vandaag, 17 mei 2016, beschikbaar gekomen.

Tot wanneer zijn de ‘oude’ examens af te leggen?

De examens 100-101 ICND1 en 200-120 CCNA zijn af te leggen tot 20 augustus 2016, het examen 200-101 ICND2 is af te leggen tot 24 september 2016.

Is het een probleem als je het ICND1-examen op v2.0 aflegt en het ICND2-examen op v3.0?

Nee. De oude en nieuwe examens kunnen gecombineerd worden. Met het succesvol afleggen van het oude ICND1-examen en het nieuwe ICND2-examen behaal je dus gewoon de CCNA Routing & Switching-certificering.

Wat moet je doen als je op dit moment CCNA Routing & Switching-gecertificeerd bent?

Dan hoef je niets te doen. De CCNA Routing & Switching-certificering is 3 jaar geldig en blijft, ook nu er wijzigingen in trainingen en examens doorgevoerd worden, 3 jaar geldig.

Lees je jouw vraag hier niet terug?

Heb je een andere vraag die je hierboven niet terugleest? Laat het me weten. Ik help je er graag mee!

Tags: , ,

Geef een reactie