Blog index > CCIE: wat is het en hoe word je het?
avatar

CCIE: wat is het en hoe word je het?

29 april 2016
door Herman Goedman

CCIE, voluit: Cisco Certified Internetwork Expert, is één van de paradepaardjes uit het certificeringsprogramma van Cisco. Regelmatig krijg ik de vraag hoe de CCIE-certificering precies werkt. Ondanks de veelheid aan informatie die er op de website van Cisco te vinden is, is er kennelijk nog veel onduidelijk. Reden genoeg om er een blog over te schrijven.

Als je begrijpt hoe het CCIE-certificeringsprogramma werkt en weet waar je meer informatie kunt vinden, dan ben je al een heel eind op weg.

CCIE: wat is het?

CCIE

De certificering CCIE is bedoeld voor senior engineers en is de top van het certificeringsprogramma van Cisco. In de afbeelding is de opbouw van het certificeringsprogramma in piramidevorm weergegeven. Deze afbeelding is bij velen bekend.

Er bestaan CCIE-certificeringen op verschillende domeinen:

 • Routing & Switching
 • Data Center
 • Security
 • Collaboration
 • Service Provider
 • Wireless

Naast de CCIE-certificeringen zijn er de CCDE- en de CCAr Architect-certificeringen. De CCDE-certificering is vergelijkbaar met de CCIE-certificeringen, maar dan op het gebied van design. De CCAr Architect-certificering ligt een niveau boven de CCIE- en CCDE-certificeringen en is bedoeld voor architecten die business strategieën vertalen naar oplossingen die deze strategieën ondersteunen. Op de laatstgenoemde certificering ga ik in deze blog niet dieper in. Je vindt hier meer informatie.

Maar nu komt de hamvraag: hoe word je CCIE?

CCIE: 2 examens

Om CCIE te worden dien je 2 examens met goed gevolg af te leggen. Iedere CCIE-certificering kent een zogenaamd ‘written exam’ en een ‘lab exam’.

CCIE written exam

Het written exam is, net als vele andere Cisco-examens een examen dat op een Pearson VUE-examenlocatie afgelegd kan worden en toetst met name de theoretische kennis. Het written exam is vergelijkbaar met CCNP-niveau, maar omvat een breder domein. Op het Cisco Learning Network vind je de onderwerpen die tijdens een CCIE written exam aan bod komen. De onderwerpen in het CCIE Routing & Switching written exam, bijvoorbeeld.

CCIE lab exam

Het lab exam is geheel gericht op de mate waarin je in staat bent de theorie in de praktijk toe te passen. Dit is verreweg het zwaarste examen en het struikelblok voor veel kandidaten. Je bent niet in staat het lab exam te behalen zonder jarenlange praktijkervaring. Vergelijk het maar met het behalen van je rijbewijs: het theorie-examen kun je behalen door goed te studeren, maar voor het praktijkexamen moet je uren maken op de weg tijdens je rijlessen.

Nederlandse en Belgische CCIE-kandidaten kunnen het lab exam afleggen op locatie van Cisco in Brussel. Toegang tot het lab exam is pas mogelijk vanaf ongeveer twee weken nadat het written examen behaald is. Houd bij de reservering van een examenplaats rekening met een behoorlijke wachttijd. Op het Cisco Learning Network kun je je registreren voor een CCIE lab exam.

CCIE: hoe bereid je je optimaal voor op de examens?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden leg ik eerst de uitdaging nog eens vast. Om een CCIE-certificering te behalen:

 • dien je te beschikken over dieptekennis over een breed technologiesegment.
 • dien je in staat te zijn deze kennis toe te passen in een lab-omgeving, waar door de tijdsdruk geen tijd is voor fouten, lang nadenken of het raadplegen van boeken.

Ter voorbereiding op de examens heeft Cisco een uitgebreid zelfstudiepakket ontwikkeld met trainingen, lab-oefeningen en zogenaamde graded labs die het lab exam benaderen. Het pakket biedt in een aantal studiemodules alle aanvullende onderwerpen op de CCNP-examens aan en kan daarom ook gebruikt worden ter voorbereiding op het written exam.

CCIE: wanneer ben je klaar om te starten met de voorbereidingen?

Om een CCIE-certificering te behalen is veel praktijkervaring nodig. Alleen dan ben je in staat het lab exam binnen de beschikbare tijd af te ronden. Die ervaring doe je alleen op door jarenlang met Cisco te werken in verschillende omgevingen.

Zijn er specifieke voordelen verbonden aan een CCIE-certificaat?

Er zijn verschillende voordelen:

 • Het CCIE-certificaat verlengt de geldigheid van alle onderliggende certificaten, zoals CCNA, CCNP en CCDP.
 • CCIE’ers hebben bij service calls een voorrangsbehandeling in het TAC.
 • CCIE’ers hebben tijdens Cisco Live een eigen lounge/werkruimte waar alle faciliteiten beschikbaar zijn. Daarnaast worden zij door de CEO van Cisco uitgenodigd voor een CCIE-lunch.
 • CCIE’ers die 10 jaar beschikken over hun certificaat kunnen zich aanmelden voor de CCIE Emeritus-status. Deze ‘slapende’ status ontheft je van het iedere twee jaar hercertificeren. Je
 • CCIE-status is niet meer actief, maar kan door het doen van een written exam direct weer actueel gemaakt worden.
 • CCIE’ers zijn belangrijk voor het Gold-partnerschap van een Cisco-channelpartner.

Tot slot: de belangrijkste aanbeveling en relevante links

Denk er niet te licht over. Een CCIE lab exam is een zwaar examen waarvoor kandidaten regelmatig meervoudig zakken, ook al hebben ze zich gedegen voorbereid. Zonder een jaar of 5 praktijkervaring, waarbij je midden in het werkveld staat, en een ijzeren discipline om na werktijd en in de weekenden te studeren kom je er hoogstwaarschijnlijk niet.

Tot slot nog een aantal relevante links:

Heb je vragen over het behalen van een CCIE-certificering? Laat het me weten. Ik help je er graag verder mee.

Tags: , ,

Geef een reactie