Blog index > Cisco DNA: wat is het en welke trainingen zijn beschikbaar? – Fast Lane Blog
avatar

Cisco DNA: wat is het en welke trainingen zijn beschikbaar?

24 januari 2019
door Herman Goedman
Cisco DNA

Bron: The Network’s Sixth Sense (video)

Een aantal jaar geleden schokte Cisco de wereld met Cisco DNA: Digital Network Architecture. Wat is het precies? Wat is er de afgelopen jaren veranderd? En welke trainingen zijn er beschikbaar voor individuen en organisaties die hun kennis op het gebied van Cisco DNA willen verbreden? Ik ga er dieper op in in deze blog.

Cisco DNA: van een visie naar concrete oplossingen

Op het moment dat Cisco DNA werd aangekondigd ervaarde ik het als een visionair beeld van het netwerk van de toekomst. Plotseling was daar een open, uitbreidbare en intent-based netwerkarchitectuur. Een die bedrijven de mogelijkheid biedt op een eenvoudige en intelligente manier informatie uit te wisselen met andere applicaties en systemen, en daarmee de digitalisering van bedrijfsprocessen mogelijk maakt. Inmiddels is die visie omgezet in concrete oplossingen waar organisaties mee aan de slag kunnen.

Maar waar hebben we het nu precies over als we het hebben over Cisco DNA? En hoe kom je, als CIO, IT-manager of IT-specialist, aan de kennis om de mogelijkheden van Cisco DNA optimaal te benutten?

Er zijn vele bronnen waar informatie over Cisco DNA te vinden is. Cisco en de Cisco-channelpartners hebben er de afgelopen jaren veel over gecommuniceerd en nu zie ik dat organisaties de volgende stap willen zetten: wat is het echt, hoe werkt het en hoe past dit binnen onze organisatie?

Cisco DNA: waaruit bestaat het?

Als we kijken naar Cisco DNA, dan zien we een aantal producten. (als ik dat woord tenminste nog mag gebruiken…) De opvallendste op een rij:

 • DNA Center
 • DNA Center Assurance
 • Software-Defined Access (SD-Access)
 • Software-Defined WAN (SD-WAN)
 • DNA Security

Voor meer informatie verwijs ik je naar het Cisco DNA-gedeelte van de Cisco-website.

Sinds de aankondiging van de Catalyst9000-familie is de vraag naar Software-Defined Access in een stroomversnelling gekomen en zien wij bij Fast Lane een toenemende vraag naar kennis. Om dit op te bouwen heeft Cisco een aantal trainingen ontwikkeld die nu beschikbaar komen voor Cisco-partners en -klanten.

Hieronder breng ik de huidige situatie in kaart en maak ik een soort roadmap voor iedereen die op zoek is naar diepgaande, technische kennis.

Cisco DNA: de basistraining

De 5-daagse training Cisco Digital Network Architecture Implementation Essentials (DNAIE) legt de basis voor een goed technisch begrip van Cisco DNA. De training besteedt aandacht aan de verbanden en functies van de verschillende onderdelen. De training is beschikbaar als klassikale training en als e-learning.

Wanneer de basis is gelegd, is er een aantal verdiepingen mogelijk richting de deelproducten.

DNA Center en DNA Center Assurance

Voor DNA Center en DNA Assurance zijn op dit moment nog geen trainingen beschikbaar. Ik verwacht dat dit aanbod de komende maanden wordt ontwikkeld.

Software-Defined Access (SD-Access/SDA)

De trainingen op het gebied van Software-Defined Access kennen 3 invalshoeken: 1 vanuit het product, 1 vanuit de implementatie en 1 vanuit het ontwerp.

Implementing Cisco Catalyst 9000 Switches (ENC9K)

De 3-daagse ENC9K-training is een producttraining. De training behandelt SDA op de Catalyst9000 en legt verbanden met de Cisco DNA-architectuur en DNA Center.

Cisco SDA Essentials (SDACE)

De 3-daagse SDACE-training is gericht op de implementatie en het beheer van SDA-omgevingen.

Cisco SDA Design Essentials (SDADE)

De 2-daagse SDADE-training is bedoeld voor engineers en architecten. De training behandelt de ontwerpkeuzes in een SDA-oplossing en legt uit hoe de transitie naar SDA gerealiseerd kan worden. Voorkennis voor deze training is de SDACE-training.

Software-Defined WAN (SD-WAN)

Op dit moment is de 2-daagse training Cisco SD-WAN Operation and Deployment (ENSDW), waarin de Viptale-technologie wordt ingezet, de enige training die beschikbaar is op het gebied van SD-WAN. De training is gericht op de implementatie en het beheer van een Cisco SD-WAN-netwerk.

DNA Security

Binnen Cisco DNA spelen 3 security-producten een belangrijke rol:

 • Identity Service Engine (ISE)
 • Stealthwatch
 • Cisco Umbrella

Voor Stealthwatch en Cisco Umbrella is het aanbod aan trainingen op dit moment nog beperkt, maar voor ISE is de 5-daagse training Implementing and Configuring Cisco Identity Services Engine (SISE), waarin de implementatie en het beheer van ISE wordt behandeld, een goede training.

Trainingen in ontwikkeling

Uit het voorgaande blijkt dat het trainingsaanbod de afgelopen maanden sterk is uitgebreid. Ik verwacht dat de ontbrekende trainingen de komende tijd beschikbaar komen. Op SalesConnect vind je ook content die je kunt gebruiken om je kennis op het gebied van Cisco DNA verder op te bouwen.

Cisco DNA en certificeringen

De mogelijkheid om je te certificeren op het gebied van Cisco DNA is er nauwelijks. In het Cisco Channel Partner Program zijn recent 2 examens opgenomen die verplicht zijn in de Advanced Enterprise Networks-architectuurspecialisatie voor de rollen van Systems Engineer en Field Engineer. De (gratis beschikbare) voorbereidende trainingen zijn te vinden op SalesConnect.

Meer informatie

De conclusie van bovenstaande informatie: nu is de tijd voor organisaties om te schakelen! Van marketingwolk naar concrete producten en trainingen. Ik hoop je verder geholpen te hebben. Mocht je aanvullende vragen hebben, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

One Response to “Cisco DNA: wat is het en welke trainingen zijn beschikbaar?”

 1. avatar Frank Rozenboom schreef:

  Hallo

  zouden jullie mij op de hoogte kunnen houden als er een training beschikbaar komt voor DNA Center.
  ik las in de bovenstaande tekst dat deze nu nog niet beschikbaar is.

  met vriendelijke groet,

  Frank Rozenboom

Geef een antwoord