Blog index > Online je Pearson VUE-examen afleggen: hoe werkt dat? – Fast Lane Blog
avatar

Online je Pearson VUE-examen afleggen: hoe werkt dat?

29 april 2020
door Herman Goedman

Na een periode van studie en voorbereiding je examen afleggen: het was zo vanzelfsprekend. Tot een aantal weken geleden het coronavirus zijn intrede deed in ons land. Pearson VUE-examencentra zijn gesloten en op het moment van schrijven is nog niet bekend wanneer die hun deuren weer kunnen openen.

Online je Pearson VUE-examen afleggen
bron: Pearson VUE

Het zogenaamde ‘OnVUE online proctoring’ biedt uitkomst: online je Pearson VUE-examen afleggen, bijvoorbeeld vanuit huis, terwijl een proctor vanaf een externe locatie toezicht houdt. Onder andere Cisco, NetApp, VMware, AWS, Microsoft en Citrix bieden deze mogelijkheid.

Maar hoe werkt dit precies? Kan het overal en altijd? Of zijn er dingen waar je rekening mee moet houden?

Een van onze trainers, Henk Fikke van Fiksem IT, legde recent online een examen af en deelt in deze blog zijn ervaringen.

Henk: “Een goede voorbereiding op je examen is natuurlijk altijd enorm belangrijk, maar als je online examen doet, is het ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de omgeving waarin je het examen aflegt keurig op orde is. Je loopt immers geen examencentrum binnen waarin alles voor je geregeld is. Die verantwoordelijkheid ligt nu bij jezelf. Wel met hulp en ondersteuning van Pearson VUE natuurlijk.”

De voorbereiding

Pearson VUE raadt je aan om, voordat je je online examen aflegt, een systeemtest te doen. “Die deed ik op de ochtend van het examen”, vertelt Henk. “Mocht er iets mis zijn, dan had ik nog tijd om actie te ondernemen.”

De systeemtest omvat de volgende zaken:

  • Systeemcheck: een check op audio, video en netwerksnelheid
  • Uploaden foto’s

Henk: “Via een URL, die me werd toegestuurd op mijn telefoon, moest ik zes foto’s uploaden: een selfie op mijn ‘examenplek’, een foto van mijn legitimatiebewijs, en foto’s van mijn examenplek van voren, van achteren, van links en van rechts gezien. Het legitimatiebewijs mag niet verlopen zijn en moet voorzien zijn van een foto en handtekening. Een paspoort, rijbewijs of ID-kaart is dus prima.”

  • Downloaden en testen OnVUE

“OnVUE is het programma dat gebruikt wordt voor het examen en de communicatie hierover”, licht Henk toe. “Na het downloaden moesten alle programma’s, behalve OnVUE, gesloten worden en moest ik in OnVUE een testvraag beantwoorden. Goed nieuws: alles werkte prima.”

Vlak voor het examen

“Een half uur voordat m’n examen zou starten, kon ik beginnen met het inchecken”, vertelt Henk verder. “Ik moest wederom een systeemcheck doen, foto’s uploaden en OnVUE downloaden en testen, om er zeker van te zijn dat dit de laatste versie was. Daarna was het wachten op de externe proctor, de persoon die toezicht houdt. In de tussentijd diende ik al aan alle eisen te voldoen: alles uit de buurt en buiten bereik, horloge af en m’n werkplek leeg. Op m’n laptop na natuurlijk. Gebruik van m’n stroomkabel was toegestaan. Ik moest voor de camera blijven zitten, want alles werd al opgenomen. Weggaan kon tot gevolg hebben dat m’n examen ongeldig werd verklaard.

Na ongeveer 10 tot 15 minuten verscheen er een chatvenster in beeld en meldde de proctor zich. Hij legde contact via audio. Dit ging via de laptop, want headsets zijn niet toegestaan. Er werd me gevraagd om met de webcam de ruimte waarin ik me bevond te laten zien en om te laten zien dat ik geen horloge droeg. Daarna zette de proctor het examen voor me open.”

Online je Pearson VUE-examen afleggen

Henk, lachend: “Tsja, dat examen moet je toch echt helemaal zelf doen. Bereid je goed voor. Meer tips kan ik niet geven.”

De afronding

“Aan het einde van het examen volgde een review-pagina en een korte evaluatie over mijn examenervaring”, vervolgt Henk. “Daarna kreeg ik de melding ‘PASS’ en moest ik een PDF-document downloaden. Hierin stond vermeld dat het examen eerst gevalideerd moest worden en dat ik het resultaat binnen 5 werkdagen kon verwachten. Er werden dus geen uitspraken gedaan over het wel of niet geslaagd zijn voor m’n examen. Vervolgens werd OnVUE gesloten en automatisch van m’n laptop verwijderd.”

Online je Pearson VUE-examen afleggen: aandachtspunten

Henk: “Voor mij was dit een positieve examenervaring, maar je moet wel scherp zijn op het feit dat er niemand (per ongeluk) je ruimte binnenstapt en dat je gezicht te allen tijde goed zichtbaar blijft. Ook als de zonwering plotseling automatisch naar beneden gaat, bijvoorbeeld. Houd er rekening mee dat je echt niet van je plek af mag, ook niet nog net even voor het examen.” Lachend: “Een toiletbezoekje moet je dus vooraf plannen.”

Informatie van Pearson VUE

Op de website van Pearson VUE vind je meer informatie over OnVUE online proctoring. We wensen je veel succes met je online examen!

Geef een reactie