Blog index > Cisco-partnercertificeringen: belangrijke wijzigingen toegelicht
avatar

Cisco-partnercertificeringen: belangrijke wijzigingen toegelicht

8 april 2020
door Herman Goedman
Cisco-partnercertificeringen

Sinds de introductie van Cisco’s nieuwe certificeringsprogramma voor individuen op 24 februari jl. werd langzaam duidelijk welke impact deze wijzigingen hebben op de eisen en voorwaarden binnen het programma van Cisco-partnercertificeringen.

In deze blog behandel ik de nieuwe eisen en voorwaarden, en leg ik uit wat je als Cisco-partner moet doen om gecertificeerd te raken en/of te blijven.

Cisco-partnercertificeringen: de structuur

De structuur van de Cisco-partnercertificeringen blijft ongewijzigd. Op deze pagina en op de onderliggende pagina’s voor de Gold-certificering, de Premier-certificering en de Select-certificering vind je de structuur per partnercertificering toegelicht. Je leest er over hoeveel specialisaties je organisatie dient te beschikken, welke dit zijn en wat de eventuele aanvullende voorwaarden per certificering zijn.

Cisco-partnercertificeringen: de specialisaties

In plaats van het stuk voor stuk behandelen van alle verschillende specialisaties benoem ik aandachtspunten. Met die aandachtspunten in je achterhoofd kun je iedere specialisatie ontrafelen. Ik neem de architectuurspecialisatie Enterprise Networks als voorbeeld omdat daarin alle mogelijke wijzigingen een keer terugkomen.

De architectuurspecialisatie Enterprise Networks bestaat uit 5 rollen: Accountmanager, Systems Engineer, Field Engineer 1, Field Engineer 2 en een aanvullende Security-rol.

Rol van Accountmanager

Voor deze rol verandert er weinig. De wijzigingen blijven beperkt tot de gebruikelijke updates die van tijd tot tijd voorbijkomen. Een nieuwe versie van het examen, bijvoorbeeld.

Rol van Systems Engineer

Binnen Enterprise Networks dient de Systems Engineer te beschikken over de CCDP-certificering. Deze certificering bestaat sinds 24 februari niet meer, maar als een Systems Engineer voor die tijd over een geldig certificaat beschikte, blijft hij/zij hierover beschikken tot de persoonlijke verloopdatum. De certificering kan hierna vanzelfsprekend niet meer worden verlengd en dus dient de Systems Engineer vanaf dat moment te voldoen aan de nieuwe certificeringsvoorwaarden. In dit geval kiest de Systems Engineer voor óf het examen ENARSI óf het examen ENSDWI: allebei concentration-examens uit de CCNP Enterprise-certificering.

Het moment waarop het CCDP-certificaat verloopt, is voor iedere Systems Engineer anders. Het kan over 2 jaar pas aan de orde zijn, maar het kan ook volgende week al zover zijn. In het laatste geval is snel schakelen dus essentieel.

Voor Cisco-partners die niet eerder beschikten over de architectuurspecialisatie Enterprise Networks of voor Cisco-partners die niet langer beschikken over een CCDP-gecertificeerd medewerker binnen de organisatie gelden de nieuwe certificeringsvoorwaarden direct.

Rol van Field Engineer 1

De Field Engineer 1 dient te beschikken over een CCNP Routing & Switching-certificaat. Ook die certificering bestaat sinds 24 februari 2020 niet meer. Wanneer het certificaat verloopt, dient de Field Engineer 1 het nieuwe examen ENSLD te hebben behaald.

Rol van Field Engineer 2

De architectuurspecialisatie Enterprise Networks kent ook de rol van Field Engineer 2, de zogenaamde ‘Wireless-rol’. De Field Engineer 2 dient te beschikken over een CCNP Wireless-certificaat, wederom een certificering die niet meer bestaat. Ook in deze rol blijft het certificaat geldig tot de persoonlijke verloopdatum, waarna de Field Engineer 2 moet voldoen aan de nieuwe voorwaarden.

Security-rol

Binnen de aanvullende Security-rol is de aanpak precies hetzelfde als ik bij de engineer-rollen beschreef.

Welke acties moet een Cisco-partner nemen?

In alle rollen is het enorm belangrijk om te bekijken wanneer de oude certificaten verlopen, om te weten wat de nieuwe certificeringsvoorwaarden zijn én om er vervolgens voor te zorgen dat op tijd door de juiste personen aan die voorwaarden is voldaan. Zorg ervoor dat een ieder op tijd start met de voorbereidingen voor de examens.

Het kan zo zijn dat een engineer geen nieuw examen hoeft af te leggen omdat hij in de oude situatie over een certificering of examen beschikte en daarom in de nieuwe situatie een nieuwe certificering of nieuw examen ‘krijgt’. Ik noem dat ‘erven’. Cisco heeft hiervoor conversietabellen opgesteld.

Een voorbeeld

Een engineer was op weg de CCNP Wireless-certificering te behalen en is geslaagd voor het examen WITSHOOT. Met dit examen erft de engineer het nieuwe ENSWLSI-examen en hoeft hij/zij nog maar 1 examen te behalen om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen.

Een andere engineer behaalde de CCNP Wireless-certificering daadwerkelijk. Het certificaat is nog geldig. De engineer erft hiermee het nieuwe ENCOR-examen én het nieuwe ENSWLSI-examen. Hij/zij hoeft geen examens meer te behalen om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen.

Conclusie

Cisco heeft naar mijn mening een sterk partnerprogramma opgezet, waarbij de nieuwe certificeringen en examens geleidelijk hun intrede doen. Zoals benoemd is het voor partners belangrijk de verloopdata in de gaten te houden en zich goed te informeren over de te erven certificeringen en/of examens.

Overigens helpen we op dit moment een flink aantal Cisco-partners met het behalen en behouden van hun certificering. Tijdens dit proces zetten we CertiTool in, het online tool dat we zelf ontwikkelden op basis van jarenlange ervaring met certificeringsprogramma’s van verschillende leveranciers. Ik laat je graag vrijblijvend de mogelijkheden zien.

Aarzel niet om contact met me op te nemen via 030 658 2131 of herman.goedman@flane.nl wanneer je vragen hebt over de informatie in deze blog.

Tags: , , , , ,

Geef een reactie