Blog index > Microsoft MCP en MPP: de verschillen op een rij – Fast Lane Blog
avatar

Microsoft MCP en MPP: de verschillen op een rij

21 december 2018
door Kees Boot
Microsoft MCP

Bron: www.microsoft.com

MCP, voluit: Microsoft Certified Professional, en MPP, voluit: Microsoft Professional Program, zijn de 2 typen certificeringsprogramma’s van Microsoft.

In deze blog leg ik de verschillen tussen beide programma’s uit om je te helpen de voor jou beste aanpak te kiezen.

MCP: Microsoft Certified Professional

MCP is het meest bekende Microsoft-certificeringsprogramma. Hieronder vallen de traditionele MOC-trainingen voor de IT-professional en de bijbehorende examens.

De trainingen zijn klassikaal en in e-learning beschikbaar. Ze zijn taakgericht opgezet voor 1 specifiek product. Je kunt dat zien aan de titels van de trainingen, die beginnen met een werkwoord: Install, Configure, Deploy, Administer, Design… Daarnaast bevatten de titels altijd 1 Microsoft-product: Windows Server 2016, Office 365, Azure…

Een nieuwe trend is om, in plaats van productgericht, rolgericht (role-based) te gaan opleiden en certificeren. We zien dit terug in de trainingsprogramma’s van grote cloud providers als AWS en Google. Ook Microsoft gaat hierin mee: de nieuwe Azure- en Microsoft 365-certificeringen zijn vanaf 2019 gebaseerd op een rol. Er zijn tot nu toe 6 rollen gedefinieerd:

Een kenmerk van de nieuwe programma’s is dat ze bestaan uit leerpaden van korte modules. Een voorbeeld: de 5-daagse training Azure Administrator, Deployment (AZ100) bestaat nu uit 5 korte trainingen die ieder los van elkaar te volgen zijn.

De examens die bij de MCP-certificeringen horen, bestaan uit een meerkeuzetest en worden afgenomen door een onafhankelijk testinstituut.

MPP: Microsoft Professional Program

MPP is het Microsoft-certificeringsprogramma dat ontwikkeld is om de skills gap in IT-beroepen te dichten. Het MPP geeft een deelnemer alle basisvaardigheden om zich als beginnend beroepsbeoefenaar op de arbeidsmarkt te begeven. Daarnaast maken praktijkoefeningen een belangrijk onderdeel uit van het MPP.

Je kunt het vergelijken met zwemdiploma A: het bevat alle componenten om je veilig in het water te begeven en is een prima basis om je daarna te specialiseren.

De beroepsgebieden waarin een tekort aan specialisten wordt verwacht lenen zich prima voor MPP:

  • Artificial Intelligence
  • Big Data
  • Cloud Administration
  • Cybersecurity
  • Data Analysis
  • Data Science
  • DevOps
  • Front-End Web development
  • Internet of Things (IoT)
  • IT Support
  • Software development (entry level)

De trainingen in het MPP zijn MOOC’s. Ze zijn los van elkaar te volgen en gratis online beschikbaar in FastLane.LIVE. FastLane.LIVE is de Fast Lane-portal met gratis en betaalde content, en Fast Lane’s implementatie van OpenEdX. In een latere blog zal ik FastLane.LIVE verder toelichten.

Voor startend professionals stellen we leerpaden samen die MOOC’s combineren en aangevuld worden met trainings- en coachingssessies. Leerpaden die zowel de juiste diepgang als de juiste breedte geven en aansluiten op de aanwezige voorkennis.

Wanneer je een MOOC-training volledig hebt uitgevoerd kun je, tegen betaling, een certificaat ontvangen. Dit certificaat geeft aan dat je de training hebt gevolgd. Iedere MOOC-training bevat een opdracht die je slechts 1 keer kunt uitvoeren. Je rondt een leertraject van MOOC-trainingen af met een zogenaamd ‘cap stone project’: een praktische opdracht die Fast Lane afneemt. De certificaten en een goede afronding van het cap stone-project geeft je een MPP-certificaat in de gekozen richting.

MCP en MPP: de verschillen in 1 overzicht

Bovenstaande informatie levert het volgende overzicht op:

MCPMPP
LeermaterialenMOC-trainingen: klassikaal en e-learningMOOC-trainingen
DoelgroepMicrosoft-specialistenStartend professional (young professionals, omscholers etc.)
Kosten leermaterialen?JaNee (wel voor het certificaat)
OriƫntatieTaak / rolBeroepsgebied
AfrondingExamenOpdrachten en afrondend cap stone-project
FocusDiepteBreedte

MCP en MPP: het T-profiel

Bij het opleiden van medewerkers spreek ik van professionals met een T-profiel: een brede basiskennis en een specialisatie in 1 of meerdere richtingen. MPP brengt de breedte aan, MCP brengt de diepte aan.

Meer weten over MCP en MPP?

Neem contact met me op via kees.boot@flane.nl. Ik help je graag verder.

Tags: ,

One Response to “Microsoft MCP en MPP: de verschillen op een rij”

  1. avatar berkenbos schreef:

    Ik vind het interessant om zulke blogs te vinden. Hiermee kan ik mijn kennis uitbreiden, want ik leer altijd iets nieuws eruit. Ik zal deze blog zeker met mijn kinderen delen, want ze houden zich veel bezig met computers. Ik kijk uit naar meer interessante artikelen.

Geef een reactie